29 Aprilie 2013 publicat în Copil 1 share-uri

Va prezentam cateva sfaturi utile pentru primul an din viata bebelusului, profilaxia rahitismului, programul de vaccinare fiind de mare importanta.

4 Alimentatia la san

Cel mai indicat este ca nou-nascutul sa fie din primele ore pus la san, pentru a-si dezvolta reflexul de supt. Sanul la care este alaptat trebuie sa alterneze.

Durata suptului este in medie de 20 minute iar in primele zile este de 10 min. Sugarul are nevoie de 8-10 mese/zi, la fiecare 3-4 ore, cu o pauza de 7 ore in cursul noptii.

Avantajul laptelui uman este ca impiedica supraalimentarea, deoarece concentratia de lipide din lapte creste la sfarsitul suptului, producand satietate.

Cantitatea de lapte necesara nou-nascutului creste de la 60-70 ml la o masa, in primele 2 saptamani, la 120-150 ml/supt pana la 2 luni si 150-200 ml/supt, pana la 3 luni si dupa.

O modalitate usoara de apreciere a suficientei suptului este numarul mictiunilor sugarului care trebuie sa fie > 5-6 ori pe zi.

Durata alimentatiei naturale (alaptarii) este de min 6 luni si se poate prelungi pana la 2 ani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

5 Alimentatia mamei care alapteaza

Alimentatia mamei pentru alaptare presupune un regim echilibrat in principii nutritive si cat mai variat pentru aportul tuturor factorilor nutritivi.

Pregatirea alimentelor sa fie cat mai simpla: carne si legume fierte, salate, fructe. Excesul de proteine nu creste secretia lactata, insa excesul de grasimi poate reduce secretia lactata!

Se vor evita dulciurile, alimentele picante, grasimile, prajelile, sarea, ciocolata, cafea, fumat, deoarece pot influenteaza calitatea laptelui.

Nu se vor consuma nici alimente care modifica gustul laptelui: mustar, usturoi.

Excesul de lichide poate scadea secretia lactata, de aceea cantitatea de lichide la mama care alapteaza este autoreglata prin senzatia proprie de sete. Berea si ceaiul nu stimuleaza secretia lactata!

Cel mai important sfat : nu se poate alapta in conditiile unei diete de slabire ! De aceea pentru sanatatea sugarului, care este cel mai bine asigurata de alimentatia la san, mama nu trebuie sa tina cura.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Dantela – din nou în tendințe pentru sezonul cald

Alaptarea in sine consuma foarte multe calorii, contribuind prin aceasta si la mentinerea siluetei mamei.

Excesul de lichide poate scadea secretia lactata, de aceea cantitatea de lichide la mama care alapteaza este autoreglata prin senzatia proprie de sete. Berea si ceaiul nu stimuleaza secretia lactata!

6 Tetina/suzeta

Tetinele noi sunt frecate cu sare si fierte pentru disparitia mirosului de cauciuc. Sunt perforate cu un ac inrosit in 2-3 puncte, pentru a se asigura un debit de 20 de picaturi/minut.

Laptele trebuie administrat caldut la temperatura de 38 grade.
Biberonul se va tine in pozitie inclinata ca tetina sa fie plina tot timpul. Pozitia in timpul suptului a sugarului sa fie oblica.

sursa foto: shutterstock; sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri