Comunicat de presa
Copiii cu dizabilitati din Romania sunt discriminati zilnic, priviti cu neincredere, dati la o parte, pusi pe bara sau neacceptati in scolile obisnuite. Pentru ca aceste situatii nu pot fi trecute cu vederea, Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro.
In spatele unei nevoi speciale se afla intotdeauna un copil frumos, dornic sa descopere lumea. Copilul caruia noi, de cele mai multe ori, ii vedem doar dizabilitatea viseaza sa fie eroul din desene animate, astronaut, doctor sau orice altceva care sa dovedeasca lumii ca poate face lucruri marete. Poate fi fascinat de vioara, de mediul inconjurator, de universul culorilor asternute pe hartie sau panza, de cosmos sau de animale si, mai presus de orice, isi doreste sa se joace si sa fie iubit. Asa sunt toti copiii, asa se dezvolta si asa iau nastere visuri. Copiii ne dovedesc ca sunt adevarate comori care, printr-un zambet sau o imbratisare, ne arata ca fiecare zi poate fi remarcabila. Depinde doar de noi sa ii sprijinim ca sa ajunga acolo unde viseaza. .
Visurile unui copil nu tin cont de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta sau afectiune. Nu stiu sa defavorizeze, asa ca se ”insereaza” nevazute in mintea sau sufletul oricarui copil.
Discriminarea nu are varsta
Discriminarea se poate manifesta de timpuriu, asa cum se intampla in scoli. Desi legislatia le garanteaza o educatie egala, copiii cu dizabilitati intampina dificultati in a avea acces la o scoala obisnuita. Se confrunta cu reticenta cadrului didactic si apoi cu prejudecatile celorlalti parinti, care, din lipsa de informare, le condamna dizabilitatea. In final, parintele devine neputincios in fata unui sistem care ii discrimineaza copilul si apeleaza la institutii inchise sau scoli speciale, iar copilul lui isi pierde sansa de a creste firesc, alaturi de ceilalți copii.
Mai mult, v-ati gandit vreodata cata durere se poate ascunde in sufletul unui patinte care isi duce copilul in parc doar dupa ce toti ceilalti copiii au plecat la masa sau la culcare? ”Imi doresc sa traiesc momentul in care Clara va merge in parc in plina lumina a zilei, imi doresc sa se dea pe tobogan si in leagan fara sa aud cuvinte pline de rautate sau sa se faca gol in jurul nostru” ne spune Madalina Turza, mama unei fetite cu Sindrom Down.
"Copiii nu isi vor aminti de lucrurile materiale pe care le-ai daruit lor, ci de sentimentele pe care le-ai impartasit lor." - Richard L.Evans
Discriminarea este cea mai dura amintire pe care i-o poti lasa unui copil. Lasa urme adanci in sufletul lor fragil si, indiferent de cata dragoste ii arata parintii, e greu sa le stergi. Pentru acest lucru e nevoie ca societatea sa inteleaga discriminarea si efectele ei si sa o reclame atunci cand se intalnesc cu astfel de cazuri.
Cum identifici discriminarea?
Discriminarea este o actiune care presupune un tratament diferit, nedrept fata de persoane din cauza apartenentei lor la un anumit grup social. Exista mai multe forme de comportamente discriminatorii, dar toate implica o anumita forma de excludere sau de respingere si incalcarea unui drept garantat de lege, cum ar fi accesul la educatie de calitate.
“Copilul meu a fost dat afara din scoala. Nu stiu si nu am unde sa merg cu el. A fost batjocorit, imbrancit, facut retardat, handicapat, umilit. Copilul meu are Sindrom Down.”, scrie Madalina Turza (Presedintele Centrului European pentru Drepturile copiilor cu Dizabilitati) in articolul “Manifestul parintelui altfel. Respecta-mi copilul!”, de pe blogul personal.
Insa, chiar daca are Sindromul Down, copilul Madalinei rade, se joaca, construieste turnuri nesfarsite de cuburi colorate si si-ar dori sa fie cel mai bun prieten al lui Sportacus. Zambeste cand ii zambesti, te imbratiseaza cand nu te astepti si iti ofera brusc si neconditionat o mostra din felul in care ea intelege si iubeste lumea si oamenii : fara bariere, conventii si prejudecati.
Sesizeaza discriminarea pe antidiscriminare.ro!
Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro.
Sistemul de sesizare este unul simplu de urmat, in 3 pasi. Acceseaza site-ul antidiscriminare.ro si pe prima pagina vei observa butonul „consiliere juridica online.” Un click pe buton te va duce la formularul prin care poti solicita consiliere. Formularul are cateva campuri obligatorii care trebuie completate cu urmatoarele informatii:
1. numele sau pseudonimul pe care doresti sa il folosim
2. o adresa de email pentru a iti raspunde la solicitare
3. o scurta descriere a situatiei de discriminare cu care te confrunti
4. intrebarile concrete pe care doresti sa le adresezi consilierului
Ne poti da si alte informatii suplimentare, cum ar fi criteriul in baza caruia consideri ca esti discriminat sau mai multe detalii despre modul in care ai incercat pana in acest moment sa iti faci dreptate. Poti sa atasezi solicitarii tale orice documente crezi ca sunt importante pentru a ilustra situatia in care te gasesti. Un expert jurist iti va raspunde la solicitare in termen de cinci zile lucratoare, pentru a te sfatui asupra pasilor pe care trebuie sa ii urmezi in raport cu autoritatile competente sa actioneze pentru a rezolva cazul de discriminare cu care te confrunti.
Noi, impreuna, avem puterea de a transforma lumea. Sesizeaza discriminarea daca vrei sa traiesti intr-o Romanie mai buna! O Romanie in care ne luptam impreuna pentru acces egal la educatie, sanatate, servicii publice sau private si un loc de munca. O Romanie in care ne dorim sa avem drepturi egale.
Atunci cand te confrunti sau observi un caz de discriminare, trimite-ne un mesaj pe antidiscriminare.ro si iti vom oferi asistenta juridica primara online. Te vom ajuta sa identifici autoritatile publice catre care poti reclama nedreptatea cu care te lupti si te vom sfatui asupra modului in care poti actiona pentru a-ti apara drepturile si demnitatea.
***
Coalitia anti-discriminare este o structură nonguvernamentală informală de lobby și advocacy, formată din zece organizații active în domeniul drepturilor omului în România. In prezent, Coalitia deruleaza un program de asistenta juridica gratuita online adresat persoanelor care se confrunta cu discriminarea in Romania, in perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Acesta serviciu de consiliere online este disponibil pe website-ul antidiscriminare.ro. Serviciul oferit face parte din proiectul “Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară