Principala cauza este alimentatia saraca in fructe, legume si lacatate, macaruri gatite, dar abuzul de mancaruri fast-food, fainoase, dulciuri, ciocolata. Apoi lipsa sportului poate duce la anemie, la fel si stresul, oboseala excesiva, ranile, sangerarea gingiilor sau menstruatii abundente, unele boli cronice etc.
Anemia se produce atunci cand, din diverse cauze, nu mai ajunge suficient oxigen la celule. Aceasta se intampla fie cand globulele rosii nu finctioneaza la parametrii normali, acestea fiind celulele transportoare de oxigen de la plamani la tesuturi, fie cand nu sunt suficiente numeric aceste celule. Functia globulellor rosii este influentata de fierul legat de hem, de prezenta unor vitamine care fac ca fierul sa devina absorbabil la nivel intestinal (vitamina C), dar si de unele boli cronice care le pot afecta functia, cum sunt cele renale sau hepatice. Numarul globulelor rosii (hematii sau eritrocite cum se mai numesc) depind si de capacitatea maduvei de a le produce, dar si de prezenta unor sangerari. Maduva produce globulele rosii cu ajutorul unor vitamine, cum ar fi B12 sau acid folic. Asadar, in functie de cauza, putem imparti anemia in:
- Anemia feripriva – atunci cand exista o lipsa de fier prin alimentatie sau sindrom metabolic;
- Anemie pernicioasa – absenta vitaminei B12, aceasta avand rolul de a stimula hematopoeza, adica productia de globule rosii la nivelul maduvei hematogene;
- Anemia hemolitica, este cauzata de distructia globulelor rosii prea devreme sau de sangerari (rani, menstruatie, ulceratii, hemoroizi etc.)
In cazul copiilor cele mai frecvente anemii sunt cele feriprive si pernicioase. Va propunem o serie de alimente bogate in fier si vitamina b12.