Tort de capsuni
Timp de preparare: 90 - min
Dificultate: medie
Ingrediente:
* BLAT 1:6 oua mari, 130gr.faina, 140 gr. zahar, 50 gr. amidon, 100 gr unt topit si racit, 20 gr. cacao, coaja de portocala razuita, vanilie, unt pentru uns tava si faina pentru tapetat.
* BLAT 2: 2 oua, 60 gr. zahar, 60 gr. faina, 1/2 plic praf de copt.
* CREMA: 500 gr. mascarpone, 150 ml frisca lichida batuta bine, 300 gr piure de capsuni, 250 gr capsuni taiate cubulete, 1 plic gelatina.
* PIURE DE CAPSUNI: 300 gr. capsuni, 250 gr. zahar, 1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare:
Se bat albusurile cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu zaharul, untul topit si racorit si vanilia pana se obtine un amestec omogen. Faina se amesteca cu praful de copt, amidon, cacao si coaja de portocala, dupa care se adauga la galbenusuri, amestecand bine. Se obtine un amestec gros care se adauga la albusurile batute spuma si se mixeaza usor pana se incorporeaza perfect. Se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor(preincalzit la 170grade).
Pentru blatul doi, albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana se intaresc. Se adauga pe rand galbenusurile si faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se toarna in forma de tort si se coace o foaie.
Se face un piure de capsuni cu blender-ul, se adauga zaharul, zeama de lamaie si gelatina preparata dupa instructiuni.Se amesteca toate ingredientele pentru crema.Primul blat se taie in doua felii.Pentru insiroparea blaturilor se foloseste zeama de portocala, 2-3 capsuni mari si putin zahar.
Prima foaie de blat se pune pe platou,si se insiropeaza.Se adauga primul strat de crema. Se pune foaia de blat alb, se insiropeaza, se pune crema si se adauga si ultima foaie de blat, dupa care se insiropeaza si se acopera cu crema. Se orneaza cu frisca si fructe de sezon.
O reteta propusa de: ionita ramona (saramia)
Sursa: Delly, suplimentul de rtete culinare by Garbo.