O pedeapsa trebuie aplicata imediat dupa ce comportamentul inadecvat a fost savarsit si parintii trebuie sa-i explice foarte clar copilului, pe un ton calm, pentru ce anume este pedepsit. Tonul pe care ne adresam copilului este foarte important, nu trebuie sa fim agresivi, sa tipam si sa-i vorbim urat, astfel il infricosam si el nu se va concentra sa inteleaga ce a gresit, ci atentia lui se va focaliza pe frica indusa de agresivitatea noastra.
Pedepsele uzuale folosite de majoritatea parintilor sunt: confiscarea obiectelor preferate (jucarii), interzicerea unor activitati care ii plac copilului (joaca la calculator, uitatul la televizor, plimbatul in parc, iesitul la joaca cu prietenii) .
Este greu pentru un parinte sa aplice o pedeapsa pentru ca el trebuie sa analizeze foarte bine situatia si sa gaseasca mustrarea potrivita situatiei; altfel, el risca sa aplice o pedeapsa prea aspra, care inraieste copilul, sau una prea blanda, care nu va avea niciun efect in ceea ce priveste corectarea comportamentului copilului.
Parintele trebuie sa-si cunoasca foarte bine copilul, pentru ca numai asa va fi capabil sa recompenseze sau sa pedepseasca copilul intr-un mod corect, sa-i ofere drept rasplata lucruri care-i plac si sa-l priveze de acestea atunci cand greseste.
Acest sistem trebuie folosit inteligent si nu este indicat sa abuzam de el. Este foarte important cum ii educam pe micutii nostri si ce idei si principii le insuflam de mici. Prin folosirea abuziva a acestui sistem, copii, deveniti oameni mari, nu vor avea pricncipii si scopuri, ci vor dori sa evite pedeapsa sau sa obtina o recompensa, astfel fiind educati.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dăruiește sânge, oferă viață
Habitat for Humanity România strânge și anul acesta fonduri pentru copiii afectați de lipsa unei locuințe decente prin campania: Facem loc, donație cu donație!
Învățătorul care a adus prima medalie de aur la școala din Giurgița face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor
Studiu: Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii. 18% dintre gravidele incluse în studiu au între 13 și 17 ani