Rivalitatea dintre frati a existat de cand lumea, dar se pare ca folosindu-ti tactul, rabdarea si diplomatia poti atenua invidia, gelozia si sentimentele negative ce incoltesc in sufletul lor.
Nu le arata mereu ca sunt egali

Da, in inima si sufletul tau ii iubesti la fel de mult pe amandoi- de asta nu trebuie sa se indoiasca nicioadata si le poti explica acest lucru avand o discutie cu fiecare in parte.

Dar nu le cumpara mereu aceleasi cadouri, dulciuri sau jucarii, nu participa la aceleasi activitati cu amandoi copiii- tine cont ca fiecare are varsta si personalitatea lui.

Cand se cearta nu te amesteca prea mult

Nu te amesteca in treburile lor, lasa-i in pace- ei se cearta, ei se impaca (atata timp cat nu are loc bataia intre ei). Nu ii obliga sa se impace imediat, sa se imbratiseze si sa se iubeasca. Acorda-le ceva timp de ragaz si poarta discutii cu fiecare, analizeaza situatia impreuna cu ei, si explica-le ce au gresit fiecare, pentru ca de-a lungul timpului sa nu se mai repete.

Copilul mai mare nu trebuie batut sau pedepsit mai rau decat cel mic doar pentru ca el este “mai mare”. Astfel ura si invidia fata de frate sau sora vor incolti in sufletul sau cand va vedea ca mereu el este mustrat pentru toate greselile, inclusiv ale celui mai mic.

Nu ii compara

Ai grija ce discutii porti cu copiii tai sau cu lumea din jur referitor la ei. Incearca sa nu ii compari pentru a nu-l face pe vreunul dintre ei sa se simta inferior- fiecare este diferit in felul sau si face lucurile cat de bine poate.

Sfaturile, complimentele, laudele sau mustrarile trebuie sa le faci separat, pentru a nu le da impresia ca se afla in vre-un fel de competitie.

Momentele de rivalitate si gelozie sunt inevitabile intre frati, dar asta nu inseamna ca ei nu se indragesc. Totul depinde de tine sa scoti la inveala dragostea si afectiunea ascunsa in sufletul lor.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri