Cu siguranta copilul tau te-a enervat macar o data atat de tare incat ai intrecut masura, dandu-i macar o palma la fund. Este bine sa eviti sa aplici astfel de corectii fizice copilului tau, deoarece pe termen lung nu vor functiona. Pedeapsa corporala poate determina tulburari ale pesonalitatii si traume psihice si poate scadea respectul de sine al copilului.
Daca iti lovesti mereu copilul, acesta va ramane marcat psihic si va considera ca bataia este ceva normal; mai mult decat atat, va lovi si el la randul sau si in copilarie si la varsta adulta, fructificandu-si latura violenta a personalitatii si considerand ca bataia este cea mai potrivita metoda de a rezolva problemele.
Cu siguranta, ca si parinte vrei sa fii mai mult un prieten al copilului, si nu acel “balaur cu 7 capete” de care sa-i fie teama. Daca copilul este lovit in mod frecvent cand face cate o boacana, tot ce vei obtine va fi o relatie parinte- copil extrem de dificila: copilul va dezvolta teama fata de tine si va incepe sa-ti ascunda lucruri. Astfel el nu va invata ce a facut rau si cum trebuia procedat si care vor fi consecintele comportamentului sau.
In majoritatea cazurilor micul dracusor te scoate atat de rau din sarite si te enerveaza incat nu te mai gandesti la consecintele pedepsei corporale, iar mai apoi iti pare extrem de rau ca ti-ai lovit copilul si ca nu ai incercat o alta metoda de a-l disciplina.
In schimbul bataii poti folosi alte metode de disciplina, care, pe termen lung, se pot dovedi mai eficiente. Poti sa-i interzici o activitate care-i place (de exemplu jocul la calculator, vizionarea programelor preferate la televizor sau iesitul la joaca cu prietenii), ii poti confisca jucariile preferate sau ii poti atribui mici sarcini in gospodarie.
Trebuie sa te controlezi intotdeauna, chiar daca stressul si nervii acumulati te coplesesc, nu trebuie sa-ti pierzi controlul. Daca simti ca nu te mai poti stapani, mai bine iesi un pic la aer, plimba-te sau du-te in alta camera pana te linistesti. Cu copilul nu trebuie sa vorbesti pe un ton ridicat, ci trebuie sa fii calma. Daca nici aceste sfaturi nu te pot ajuta, e mai bine sa consulti un psiholog cu care sa discuti metode de autocontrol in diferite situatii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară