Cu siguranta copilul tau te-a enervat macar o data atat de tare incat ai intrecut masura, dandu-i macar o palma la fund. Este bine sa eviti sa aplici astfel de corectii fizice copilului tau, deoarece pe termen lung nu vor functiona. Pedeapsa corporala poate determina tulburari ale pesonalitatii si traume psihice si poate scadea respectul de sine al copilului.
Atunci cand copilul se comporta necorespunzator, trimite-l in camera lui pentru cateva minute- de obicei este necesar sa stea singur cate un minut pentru fiecare an de viata (adica daca are 5 ani ar trebuie sa stea singur 5 minute)- astfel el va avea timp sa se linisteasca, sa reflecteze asupra comportamentului si asupra greselilor facute. Va ajunge chiar sa-i para rau si la sfarsit va veni sa-si ceara iertare. In timpul cat sta pedepsit, trebuie sa mentii o atitudine ferma, sa nu iti arati sentimentele si slabiciunile tale si sa nu-i acorzi atentie micutului.

Dupa aceste cateva minute de izolare, discuta cu copilul ce anume a gresit, cum trebuia sa reactioneze si care sunt consecintele unui comportament gresit (de exemplu explica-i ca daca dupa ce se joaca nu-si pune in ordine jucariile in locul special destinat, ii vei confisca toate jucariile).

Bineinteles ca si rasplatind si laudand comportamentul corect copilul va invata cum trebuie sa se comporte si ce este bine sa faca.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri