De cand l-ai vazut in fasa pe ingerasul tau ai visat sa-l faci un om de vaza, respectuos si manierat, cu care sa te mandresti. Desi esti nerabdatoare sa-l inveti pe cel mic cum sa se comporte de fata cu ceilalti si sa fie ascultator si politicos, trebuie sa stii ca si in incercarea de a-l educa trebuie sa tii cont de varsta copilului si de etapele sale de dezvoltare.
Este bine sa-l educi sa imparta fara probleme jucariile si dulciurile cu ceilalti tovarasi de joaca sau cu fratiorul/surioara.
In ceea ce priveste comportamentul la masa, el trebuie sa stie sa foloseasca tacamurile, sa nu vorbeasca cu gura plina si sa ceara permisiunea de a se ridica de la masa dupa ce a terminat de mancat.

Pe la 6-7 ani, copilul trebuie pregatit pentru scoala. Deoarece in clasa trebuie sa fie disciplinat, impune-i disciplina acasa, chiar inainte de a merge la scoala- invata-l sa-si astepte randul pentru a vorbi sau a fi servit la masa. La aceasta varsta comportamentul copilului alterneaza- cand este ascultator si vrea sa faca pe plac adultilor, cand este incapatanat si nu te poti intelege cu el.

La 7-8 ani este frumos pentru un copil bine crescut sa ofere locul in mijloacele de transport persoanelor in varsta. Acum este indeajuns de mare ca sa realizeze ca unele remarci pot jigni persoanele: “Esti urata!” sau “De ce esti asa gras?” etc.

De la varsta de 8- 9 ani incepe sa fie exigent cu persoanele din jurul sau, cerandu-le un comportament impecabil. Deja micul scolar isi poate mentine ordine in camera, in jucarii, in caietele si cartile pentru scoala. Poti chiar sa-l inveti sa-si faca patul.

Ai grija ca pana la 9- 10 ani, sa stie sa foloseasca regulile de baza ale unei bune educatii: sa vorbeasca calm, fara sa tipe, sa nu interupa persoanele care vorbesc si sa participe la discutiile adultilor, sa salute si sa multumeasca, sa se comporte frumos la masa si in societate. Invata-l pe odorul tau ca daca se iveste o problema sa nu o discute de fata cu toata lumea, ci sa astepte pentru a-ti spune in particular ce se petrece.

Dupa varsta de 10 ani, puiutul tau deja este un copil mare- trebuie sa-si asume responsabilitati si sa participe la curatenia din gospodarie. Arata-i ca ai incredere in el si cere-i sa nu impartaseasca probelemele familiei cu lumea straina.

Drumul catre o buna educatie este lung si anevoios, dar nimic nu este imposibil daca incerci sa-l inveti de mic pe copilul tau cum sa se compoarte - cu tact si multa rabdare vei reusi!

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Parenting constient (mindful parenting) – recomandari si sfaturi Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri