IN ACEST ARTICOL:
In urma unor studii efectuate pe mii de copii s-au calculat anumite valori medii pentru aprecierea dezvoltarii armonioase a copilului, calculandu-se greutatea in functie de varsta, sex si inaltime. Variatii in plus sau in minus de la aceste valori medii se incadreaza in normal intre anumite limite.
Copilul gras

La polul opus copilului slab sta copilul dezvoltat excesiv; aceasta dezvoltare excesiva poate duce la obezitate juvenila. Obezitatea la copil reprezinta cresterea greutatii corporale cu peste 15-20% din valoarea medie calculata pentru varsta si inaltimea sa.
Unii parinti cand isi vad copiii “rotunjori” sunt foarte incantati crezand ca acestia sunt sanatosi, dar nu-si dau de fapt seama ca acumularea kilogramelor inseamna de fapt boala, ei avand un risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiace sau diabet zaharat.

Cauzele obezitatii juvenile pot fi: alimentatia copilului cu o in cantitate mare de macare predominant de tip fast-food, bogata in grasimi animale, dulciuri si bauturi carbogazoase indulcite cu zahar la care se adauga lipsa de activitate fizica. Rareori la copii cauza obezitatii poate fi o tulburare a sistemului nervos sau endocrin.

Lipsa activitatii fizice favorizeaza acumularea kilogramelor. Copii grasuti sunt mai inceti in miscari si nu pot face exercitii fizice la fel ca un copil cu o greutate normala. Se creeaza astfel un cerc vicios: lipsa de miscare determina ingrasarea, copilul se misca mai greu, deci face mai putina miscare, ceea ce favorizeaza depunerea suplimentara a grasimii.

Daca observi ca micutul tau are tendinte spre ingrasare trebuie sa intervii: nu exagera cu hrana si ai grija cu ce-ti hranesti copilul, incurajeaza-l sa faca miscare si sa se joace, eventual ii poti face masaj sau il poti provoca la o sedinta de gimnastica.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri