La polul opus copilului slab sta copilul dezvoltat excesiv; aceasta dezvoltare excesiva poate duce la obezitate juvenila. Obezitatea la copil reprezinta cresterea greutatii corporale cu peste 15-20% din valoarea medie calculata pentru varsta si inaltimea sa.
Unii parinti cand isi vad copiii “rotunjori” sunt foarte incantati crezand ca acestia sunt sanatosi, dar nu-si dau de fapt seama ca acumularea kilogramelor inseamna de fapt boala, ei avand un risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiace sau diabet zaharat.
Cauzele obezitatii juvenile pot fi: alimentatia copilului cu o in cantitate mare de macare predominant de tip fast-food, bogata in grasimi animale, dulciuri si bauturi carbogazoase indulcite cu zahar la care se adauga lipsa de activitate fizica. Rareori la copii cauza obezitatii poate fi o tulburare a sistemului nervos sau endocrin.
Lipsa activitatii fizice favorizeaza acumularea kilogramelor. Copii grasuti sunt mai inceti in miscari si nu pot face exercitii fizice la fel ca un copil cu o greutate normala. Se creeaza astfel un cerc vicios: lipsa de miscare determina ingrasarea, copilul se misca mai greu, deci face mai putina miscare, ceea ce favorizeaza depunerea suplimentara a grasimii.
Daca observi ca micutul tau are tendinte spre ingrasare trebuie sa intervii: nu exagera cu hrana si ai grija cu ce-ti hranesti copilul, incurajeaza-l sa faca miscare si sa se joace, eventual ii poti face masaj sau il poti provoca la o sedinta de gimnastica.
Un articol de Simona Prodanoiu
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”