Copilul exploreaza mediul inconjurator si invata treptat diverse lucruri in viata. La un moment dat el va folosi si puterea cuvintelor pentru a comunica, dar trebuie invatat ca unele dintre aceste cuvinte au un impact mai puternic decat altele.
Iata cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a corecta comportamentul copilului tau in ceea ce priveste cuvintele urate.
Nu exagera cand iti auzi copilul vorbind urat
Cand il auzi pe cel mic ca injura sau vobeste urat nu te alarma si nu exagera. Cei mai multi dintre copii nici macar nu cunosc intelesurile cuvintelor, le-au auzit undeva si le-au bagat in capsor, si le folosesc pentru a-ti atrage atentia.
Daca vei parea socata si ingrozita, copilul va intelege ca limbajul folosit este puternic si te deranjeaza, ceea ce il va determina sa-l foloseasca din nou.
Atitudinea corecta pe care ar trebui sa o adopti este sa pari plictisita la auzul vorbelor necorespunzatoare si sa-i spui copilului ca limbajul pe care il foloseste nu este potrivit pentru un copil de varsta lui.
Treci cu vederea primul incident
Nu da importanta cuvantului urat daca copilul il foloseste pentru prima data. Este posibil ca micutul sa nu stie ca este un cuvant vulgar, spunandu-l doar pentru a vedea care este reactia celor din jur si poate nici sa nu-l mai repete.
Aplica sanctiuni pentru ficare cuvant urat
Daca copilul este mai maricel si cunoaste intelesurile cuvintelor urate pe care le foloseste, poti purta o discutie cu el in care sa-i spui ca acest tip de limbaj este inacceptabil si puteti gasi impreuna cuvinte care sa le inlocuiasca pe cele urate.
Avertizeaza-l ca daca mai foloseste cuvantul urat sau mai injura il vei sanctiona aspru, si tine-te de cuvant. Fa o lista cu lucrurile care ii fac placere si de care beneficiaza (televizorul, calculatorul, banii de buzunar, iesitul la joaca) si la urmatoarea abatere de la regula stabilita treci la fapte si sanctioneaza-l.
Identifica sursa cuvintelor obscene
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară