Pe masura ce creste si isi da seama de puterea limbajului, vocabularul copilului se imbogateste cu diverse cuvinte urate pe care le aude la televizor, in jocuri video, filme, de la fratele sau sora mai mare, de la prieteni sau adulti.
Este bine sa-ti dai seama de unde invata copilul tau cuvintele urate pe care le repeta “ca un papagal”. Prietenii si colegii de scoala, fratele sau sora mai mare, adultii din familie si cei care te viziteaza, televizorul si filmele, dar si jocurile video pot reprezenta o sursa de limbaj inadecvat.

Discuta cu copilul alternative la cuvintele auzite si priveaza-l de discutiile dintre adulti, avertizeaza-ti copiii mai mari sa aiba grija cum vorbesc de fata cu cel mic, nu-l lasa sa vada filme nepotrivite pentru varsta sa.

Acorda-i mai multa atentie

Copilul poate folosi cuvinte pe care le banuieste obscene sau inadecvate si despre care stie ca te irita, pentru a-ti atrage atentia. Impiedica limbajul necorespunzator oferindu-i mai multa atentie copilului, discuta cu el si arata-i ca iti pasa de ceea ce gandeste si simte.

Fii un exemplu bun

Ca si parinte, esti primul model fata de copil. Daca tu injuri, asteapta-te ca si micutul tau sa faca la fel. Evita sa vobesti urat sau sa injuri de fata cu cel mic; el te poate auzi si poate considera ca acesta este comportamentul corect. Astfel, fara sa vrei il inveti pe copil ca limbajul potrivit cuprinde si cuvintele urate.

Daca cumva ai pronuntat vreun cuvant urat, ia copilul deoparte si spune-i ca iti pare rau ca ai folosit cuvantul respectiv si angajati-va impreuna ca nu il veti mai folosi pe viitor.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Sunt adorabile, nu ai cum să le reziști: Împletituri decorative minunate pentru ouăle de Paști! Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri