IN ACEST ARTICOL:
Varicela, sau varsatul de vant, este o boala a copilariei cauzata de virusul varicelo-zosterian. Desi este o boala foarte contagioasa, varicela are o evolutie usoara si se vindeca fara vreun tratament special.
Varicela, sau varsatul de vant, este o boala a copilariei cauzata de virusul varicelo-zosterian. Desi este o boala foarte contagioasa, varicela are o evolutie usoara si se vindeca fara vreun tratament special.

Cum se transmite varicela?

Varicela se tramsnite pe cale aeriana (prin saliva eliminata in timpul vorbirii, stranutului sau tusei) sau prin contact direct cu continutul lichidului din veziculele care apar pe corp.

Perioada de incubatie a bolii (de la momentul in care copilul contacteaza virusul pana in momentul in care apare eruptia) este de 2 pana la 3 saptamani. Copilul care are varicela este contagios pe toata durata bolii, de la momentul infectiei pana cand crustele se usuca si cad (eruptia dispare).

Semne si simptome care apar inaintea eruptiei

Inainte ca eruptia sa apara copilul poate acuza dureri musculare, cefalee (dureri de cap), dureri in gat, stare generala alterata, astenie fizica sau febra. Unii copii nu fac febra, altii au febra usoara sau moderata care nu depaseste 38°C. Foarte rar apare febra severa peste 38°C.

Daca copilul este mic, aceste semne si simptome din perioada preeruptiva pot lipsi, eruptia fiind primul semn al bolii.

Caracteristicile eruptiei in varicela

Eruptia apare intai pe corp, apoi pe fata si in zonele acoperite cu par, cum este pielea capului. Uneori eruptia poate aparea si pe mucoase (mucoasa bucala, mucoasa conjunctivala sau mucoasa genitala). Deoarece eruptia in varicela apare in valuri, pe corp apar mereu elemente eruptive in diferite stadii de evolutie.

La inceput, apar mici pete rosii, care in scurt timp se umfla si devin papule si apoi se tranforma in vezicule ce contin un lichid clar. Treptat veziculele se usuca si se formeaza cruste.

Eruptia este insotita pe toata durata ei de prurit (mancarime). Dar copilul nu trebuie lasat sa se scarpine, deoarece daca crustele sunt rupte sau se infecteaza, raman cicatrici.

Complicatiile varicelei

Complicatiile varicelei sunt foarte rare. Cele mai frecvente complicatii sunt infectiile veziculelor cauzate de scarpinat. Cea mai grava complicatie care poate aparea, dar care este extrem de rara este meningita variceloasa (meningoencefalita variceloasa).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri