IN ACEST ARTICOL:
Inca de la inceputul sarcinii, parintii sunt curiosi sa stie cum se dezvolta copilasul lor pentru a-si da seama daca acesta creste armonios si in mod corespunzator varstei.

A treia copilarie sau varsta scolara este marcata de urmatoarele evenimente:

  • Crestere si dezvoltare fizica relativ lenta in prima parte a acestei perioade, urmata de o crestere accelerata in perioada de prepubertate
  • Se dezvolta musculatura
  • Dentitia de lapte, complet constituita, incepe sa fie inlocuita treptat de dintii definitivi
  • Copilul este apt de efort intelectual si emotional, invata sa scrie si sa citeasca
  • Incepe sa socializeze, ii plac jocurile si sporturile si isi face grupuri de prieteni

Pubertatea este o perioada care isi face aparitia la varste diferite, de la copil la copil, in functie de fiecare sex. La fete pubertatea este marcata de aparitia primei sangerari menstruale ce poate aparea la aproximativ 11/12-14 ani, iar la baieti aceasta perioada este caracterizata de cresterea si dezvoltarea organelor genitale si a functiei sexuale ce are loc aproximativ intre 13-16 ani.

Deoarece fiecare copil are o constituie unica, dezvoltarea este un proces care se petrece individual, in functie de fiecare organism in parte. Toti copiii parcurg aceleasi etape in cursul dezvoltarii, etape care se succed in aceeasi ordine, doar varsta la care debuteaza o etapa sau durata ei poate varia.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri