Scarlatina este o boala contagioasa frecventa, intalnita mai ales la copiii de gradinita si scoala, care frecventeaza colectivitati. Scarlatina este este produsa de streptococul hemolitic de grup B, care se gaseste in nasul si gatul copiilor bolnavi de scarlatina si la purtatorii sanatosi.
Cum se transmite scarlatina?
Scarlatina se transmite pe cale aeriana, prin contactul direct cu un copil bolnav, prin vorbire, tuse, stranut, saliva, dar si prin obiectele din jurul copilului bolnav sau al alimentelor consumate de acesta.
Cum se manifesta scarlatina?
De obicei, boala are apare brusc dupa o perioada de incubatie de 2-7 zile in care copilul este asimptomatic si se manifesta prin febra mare (uneori chiar 40 °C), greata, varsaturi, dureri in gat si dificultate la inghitire, dureri de cap, astenie si alterarea starii generale (copiii se simt rau, uneori chiar delireaza).
Copilul cu scarlatina are gatul rosu “ca focul”, apoi si limba va fi rosie. Amigdalele se maresc in dimensiuni si se inrosesc, uneori fiind acoperite cu depozite albicioase de puroi, iar ganglionii gatului se simt la palpare si sunt foarte durerosi. Acest tablou descrie notiunea de angina scarlatinoasa sau enantem.
Enantemul apare inaintea eruptiei si persista pe toata perioada bolii. Pe masura ce boala se remite, limba devine inchisa la culoare “ca zmeura” si isi recapata treptat aspectul normal.
Eruptia in scarlatina
Avand o durata variabila, intre 5-7 zile, eruptia in scarlatina apare la maxim 2 zile de la inceputul bolii. Eruptia apare intai pe partile moi si calde ale corpului (partile laterale ale trunchiului, axile, regiunea inghinala), ca apoi sa se extinda pe tot corpul. Aceste pete sunt rosii, intinse pe suprafete mari- de aproape se poate observa ca petele sunt formate din puncte micute rosii, aspre la pipait.
Zonele rosii dispar la presiune (dupa apasarea cu degetul) si uneori pot provoca prurit (mancarime).
Aspectul copilului cu scarlatina este tipic- eruptia se intinde pe intreg corpul, mai putin in jurul gurii, unde este palid.
Dupa ce eruptia dispare, pielea se descuameaza si apar cruste (scuame) mici.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară