IN ACEST ARTICOL:
Scarlatina este o boala contagioasa frecventa, intalnita mai ales la copiii de gradinita si scoala, care frecventeaza colectivitati. Scarlatina este este produsa de streptococul hemolitic de grup B, care se gaseste in nasul si gatul copiilor bolnavi de scarlatina si la purtatorii sanatosi.

Complicatiile scarlatinei

Printre cele mai frecvente complicatii care pot aparea in scarlatina se numara: otitele, complicatii renale si reumatismul scarlatinos (poate fi o forma de reumatism articular acut).

Tratamentul scarlatinei

Copilul bolnav trebuie internat in spital cel putin 7 zile, pentru a fi corect tratat si monitorizat (se efectueaza analize de sange si de urina, precum si examinarea bacteriologica a exudatului faringian) pe toata durata bolii.

Moldaminul (o penicilina) este antibioticul de electie in tratamentul scarlatinei. Daca copilul este alergic la peniciline, i se va administra eritromicina.

Copilul bolnav necesita repaus la pat si un regim alimentar cat mai usor. Pe masura ce pofta de mancare ii revine, febra scade, iar starea generala a copilului se imbunatateste, regimul alimentar poate deveni normal.

Copilul cu scarlatina se considera vindecat daca dupa 3 saptamani de la debutul bolii examenele bacteriologice pentru streptococ au iesit negative, analizele sangvine si urinare sunt normale, iar starea generala si simptomele s-au remis.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri