4. Nu te stradui prea tare! Nu este bine sa incerci mereu sa intri in gratiile copilului oferindu-i cadouri si facandu-i pe plac. Sunt alte lucruri mult mai importante pentru un copil, desi pe termen scurt el nu realizeaza asta.
5. Increderea in sine este importanta! Straduieste-te sa cresti increderea in sine a copilului, laudand lucrurile importante pe care le face. Lauda efortul depus de micut mai degraba decat rezultatul pe care-l are acest efort, lauda si rasplateste creativitatea, stradania, staruinta, mai degraba decat ceea ce obtine in final.
6. Lasa-l sa experimenteze! Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci in acest sens este sa il lasi pe micut sa traiasca viata, sa traiasca sentimentele si emotiile pe pielea sa si sa-l lasi sa guste si din “amarul infrangerii”. Pregateste-l nu numai pentru lucruri bune, ci si pentru lucruri rele, lasa-l sa se zbata si sa traiasca viata, exersand diferitele abilitati pe care va trebui sa le deprinda- cu exercitiu se va perfectiona si va invata lucruri noi.
7. Da-i niste responsabilitati! Copilul va fi incantat daca va observa ca este util si ca ai nevoie de el. Astfel va simti ca face cu adevarat parte din familie. Dar fi atenta, responsabilittaile trebuie sa fie in concordanta cu varsta celui mic. Roaga-l sa aseze servetelele si tacamurile la masa, sa duca gunoiul, sa umple castronelul pisicii cu mancare etc.
8. Nu-l lasa sa stea in casa! In ziua de astazi, avand la dispozitie televizorul si calculatorul, copiii tind sa devina supraponderali sau chiar obezi. Joaca in aer liber, miscarea este tot ce are nevoie un copil. Incearca sa-l incurajezi sa iasa afara la joaca cu ceilalti copii sau sa mergeti zilnic la o plimbare in parc.
9. Fiti o echipa si experimentati lucruri noi! Arata-i ca sunteti o familie unita, iubiti-va si petreceti toti 3 timpul liber impreuna. De asemenea, incurajeaza prietenia si ajuta-l sa-si faca cat mai multi prieteni. Ajuta-ti copilul sa cunoasca lumea inconjuratoare: o vizita la gradina botanica, gradina zoologica, vizitele la muzee, o plimbare in padure, obervarea insectelor sau privitul la stele sunt lucuri care uimesc un copil, el reusind astfel sa cunoasca cate putin din tainele naturii.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?