Gradinitele si scolile sunt o a doua casa pentru micutii nostrii, deoarece ei isi petrec destul timp si intreprind diferite activitati in aceste institutii. Tocmai din acest motiv, institutiile trebuie sa ofere conditii optime pentru a contribui la dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copilului.
Nerespectarea normelor in institutiile de invatamant se oglindesc mai tarziu prin intermediul efectelor negative ce apar asupra dezvoltarii copilului. Aceste efecte negative, care nu sunt deloc usor decelabile, apar daca factorii necorespunzatori actioneaza un timp indelungat asupra micutului.De aceea, este foarte important ca fiecare parinte sa cunoasca cresa, gradinita sau scoala la care va merge copilul sau, pentru a vedea daca normele de igiena si mediu in acea institutie sunt respectate.
Este bine ca inainte de inscrierea la gradinita sau scoala ca parintele, impreuna cu copilul sa faca un tur pe la cateva institutii sa stea de vorba cu administratorii si cadrele didactice, si sa-si noteze impresiile, urmand apoi sa compare institutiile intre ele, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.
De asemenea, si parerea celui mic ar trebui luata in seama, pe cat posibil gradinita sau scoala alegandu-se in functie de preferinta lui, deoarece altfel s-ar putea sa nu vrea sa mearga acolo.
Iata pe ce aspecte ar trebui sa puna accentul un parinte atunci cand alege gradinita sau scoala micutului:
• Sa fie cat mai aproape de casa sau de locul de munca al unuia dintre parinti
• Cladirile in care se desfasoara activitatile copiilor sa fie solide din punct de vedere structural (nou construite sau reconsolidate)
• Sa asigure normele sanitare corecte (toalete cu apa curenta, incalzire centrala), totul sa fie curat, deoarece astfel se previn imbolnavirile celor mici
• Mobilierul, jucariile sau materialele didactice sa fie in buna stare pentru a contribui la deprinderea corecta a diferitelor abilitati
•
Institutia trebuie dotata neaparat cu un cabinet medical cu medic care sa fie in permanenta acolo pentru a acorda primul ajutor, si cu teren de sport, deoarece activitatea fizica este indispensabila micutilor
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.