Deoarece copilul nu stie sa diferentieze binele de rau, tu trebuie sa il inveti acest lucru, pentru a-i putea acorda o buna educatie.
Nu prea te ajuta la nimic sa-i spui micutului tau “Fii un copil bun!” sau “Nu mai fii rau!” atata timp cat el nu intelege ce inseamna binele si raul, acestea fiind concepte abstracte pentru el. Tonul vocii tale si limitele stabilite in educatia copilului te pot ajuta enorm sa-l faci sa inteleaga si sa distinga comportamentul bun de cel rau.Nu toate comportamentele unui copil sunt negative, el face catodata lucruri considerate “rele” de catre un adult doar din dorinta de a experimenta si de a cunoaste cat mai mult din ceea ce-l inconjoara.
Fii atenta si atrage-i atentia copilului de fiecare data cand face ceva nepotrivit, dandu-i exemple, deoarece numai asa va invata ce anume face bine, cand e cuminte si cand este nazdravan. Atunci cand consideri ca micutul tau se comporta urat, trebuie sa incepi sa ii impui niste limite si sa-i explici pe indelete ce comportament te deranjeaza, ce este bine sa faca si ce nu: “Nu imi place comportamentul tau”, “Nu este bine sa arunci mancarea pe jos in loc sa o mananci”, “Nu e frumos sa tragi catelul de coada, il chinui! Tie ti-ar placea sa te ciupeasca cineva?”.
Sa previi este mai usor- Daca tii la lucrurile tale din casa (de exemplu colectia de discuri, telefonul mobil sau vesela) fa in asa fel incat sa asiguri un mediu sigur atat pentru copil cat si pentru bunurile tale cele mai de pret.
De indata ce incepe sa mearga in patru labe curiozitatea este imensa pentru orice copil si bineinteles ca orice obiect, si mai ales cele interzise reprezinta o atractie pentru cel mic. De aceea mai bine ascunde-le sau pune-le in locuri in care el nu poate ajunge, mai degraba decat sa-l certi apoi ca le-a stricat.
Pentru a-i permite celui mic sa se dezvolte armonios din punct de vedere fizic si intelectual este bine sa-i acorzi libertatea de a explora casa oricand doreste, dar ai grija sa-i creezi un mediu sigur ca sa eviti eventualele accidente.
Ca de fiecare data, tu esti exemplul numarul unu in ceea ce priveste educatia copilului, dar se mai intampla cateodata sa faci si tu lucruri rele, poate fara sa realizezi. Daca ai avut un comportament iesit din comun, atrage-i atentia celui mic sa nu faca cum ai facut tu si asigura-l ca nici tu nu-l vei mai repeta, deoarece este un lucru rau. Acelasi lucru este valabil si pentru comportamentele pozitive pe care i le vei da drept exemplu.Rasplateste intotdeauna comportamentul bun cu o lauda. Astfel copilul va vedea ca ceea ce face este in regula si ca astfel te multumeste si va avea tendinta sa repete comportamentul pozitiv.
Ai multa rabdare deoarece educatia este un proces care dureaza si ai sa vezi ca pe masura ce trece timpul micutul tau va incepe sa distinga comportamentul rau de cel bun!
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară