In termeni comuni adoptia poate fi definita ca fiind: " o operatiune juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre familia adoptiva si copil, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului."
Adoptia interna este definita ca fiind adoptia in care atat adoptatorul sau familia adoptatoare, cat si adoptatul au domiciliul in Romania.Nou-nascutul nu ar putea supravietui daca el ar depinde de instinctele si aptitudinile sale. El este dependent in mare masura de bunavointa si ajutorul altora...
Abandonul provoaca copiilor aflati in aceasta situatie o trauma profunda deoarece conduce catre pierderea imprevizibila a punctelor de referinta si catre perceptia faptului de a fi refuzat, acestea fiind doua evenimente care coincid si se rasfrang in mod negativ asupra personalitatii care abia se naste.
Mediul familial nu poate fi egalat nici de cele mai bune conditii oferite de institutiile de protectie a copilului, motiv pentru care, pentru dezvoltarea cat mai apropiata de normal a oricarui copil, chiar si cea mai napastuita familie este preferabila institutiei.
Centrele de plasament creaza conditii pentru forme de izolare pronuntate, care impiedica orice raport interpersonal, care taie orice stimul de dezvoltare, anihileaza originalitatea, conditioneaza afectivitatea, pana la transformarea copilului intr-un “obiect” printre obiecte, care lupta numai pentru a supravietui.
Un copil sau un nou-nascut institutionalizat porneste la drum dezavantajat in comparatie cu ceilalti copii din familii, sarcina familiei adoptive fiind aceea de a ajuta copilul sa-si recupereze resursele de baza.
Autor: Avocat Beatrice Comaniceanu
Sursa: Psiholife.ro
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”