In termeni comuni adoptia poate fi definita ca fiind: " o operatiune juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre familia adoptiva si copil, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului."

In termeni comuni adoptia poate fi definita ca fiind: " o operatiune juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre familia adoptiva si copil, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului."

Adoptia interna este definita ca fiind adoptia in care atat adoptatorul sau familia adoptatoare, cat si adoptatul au domiciliul in Romania.

Nou-nascutul nu ar putea supravietui daca el ar depinde de instinctele si aptitudinile sale. El este dependent in mare masura de bunavointa si ajutorul altora...

Abandonul provoaca copiilor aflati in aceasta situatie o trauma profunda deoarece conduce catre pierderea imprevizibila a punctelor de referinta si catre perceptia faptului de a fi refuzat, acestea fiind doua evenimente care coincid si se rasfrang in mod negativ asupra personalitatii care abia se naste.

Mediul familial nu poate fi egalat nici de cele mai bune conditii oferite de institutiile de protectie a copilului, motiv pentru care, pentru dezvoltarea cat mai apropiata de normal a oricarui copil, chiar si cea mai napastuita familie este preferabila institutiei.

Centrele de plasament creaza conditii pentru forme de izolare pronuntate, care impiedica orice raport interpersonal, care taie orice stimul de dezvoltare, anihileaza originalitatea, conditioneaza afectivitatea, pana la transformarea copilului intr-un “obiect” printre obiecte, care lupta numai pentru a supravietui.

Un copil sau un nou-nascut institutionalizat porneste la drum dezavantajat in comparatie cu ceilalti copii din familii, sarcina familiei adoptive fiind aceea de a ajuta copilul sa-si recupereze resursele de baza.

Autor: Avocat Beatrice Comaniceanu

Sursa: Psiholife.ro


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri