Printre complicatiile oreionului se numara: pancreatita (inflamarea pancreasului), orhita la baieti (inflamarea testiculelor) si meningita, dar, tratate corect, niciuna din aceste complicatii nu lasa urme.
Trebuie consultat obligatoriu medicul daca simptomele se agraveaza, daca apar greata si varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap sau se observa umflarea si inrosirea testiculelor. Daca oreionul se complica cu inflamarea ambelor testicule, baietelul poate ramane cu sterilitate- de aceea aceasta afectiune trebuie luata in serios si tratata corespunzator.
Tratament
Oreionul se vindeca atunci cand virusul urlian este eliminat din organism, adica prin eliminarea salivei din glandele afectate. Nu exista niciun medicament care sa distruga, sa inactiveze sau sa elimine singur virusul.
Se recomanda repaus la pat pe toata durata bolii, numai in cazurile complicate se impune spitalizarea copilului. Alimentatia trebuie sa fie compusa in principal din lichide (din cauza febrei, dar si a dificultatilor in alimentatie cauzate de umflarea glandelor)- ceaiuri, apa plata, compoturi, lapte. Pentru febra se poate administra paracetamol, si nu aspirina, deoarece aceasta poate favoriza aparitia sindromului Reye la copiii sub 4 ani.
Oreionul lasa o imunitate serioasa- pe toata durata vietii, copilul nu mai face aceasta boala.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară