Printre complicatiile oreionului se numara: pancreatita (inflamarea pancreasului), orhita la baieti (inflamarea testiculelor) si meningita, dar, tratate corect, niciuna din aceste complicatii nu lasa urme.
Trebuie consultat obligatoriu medicul daca simptomele se agraveaza, daca apar greata si varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap sau se observa umflarea si inrosirea testiculelor. Daca oreionul se complica cu inflamarea ambelor testicule, baietelul poate ramane cu sterilitate- de aceea aceasta afectiune trebuie luata in serios si tratata corespunzator.
Tratament
Oreionul se vindeca atunci cand virusul urlian este eliminat din organism, adica prin eliminarea salivei din glandele afectate. Nu exista niciun medicament care sa distruga, sa inactiveze sau sa elimine singur virusul.
Se recomanda repaus la pat pe toata durata bolii, numai in cazurile complicate se impune spitalizarea copilului. Alimentatia trebuie sa fie compusa in principal din lichide (din cauza febrei, dar si a dificultatilor in alimentatie cauzate de umflarea glandelor)- ceaiuri, apa plata, compoturi, lapte. Pentru febra se poate administra paracetamol, si nu aspirina, deoarece aceasta poate favoriza aparitia sindromului Reye la copiii sub 4 ani.
Oreionul lasa o imunitate serioasa- pe toata durata vietii, copilul nu mai face aceasta boala.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?