IN ACEST ARTICOL:
Vreau sa fac o marturisire, si anume ca uneori il urasc pe cel care a scris intr-un articol de pe un site pentru parinti, urmatoarea fraza "in bataie insa, copilul ram�ne singur cu durerea lui fizica si suferinta emotionala declansata de agresivitatea celui de la care copilul asteapta protectie." Pentru ca acum fi-mea va deveni un spoiled brat, nu am sa mai fiu in stare niciodata sa ridic macar palma deasupra ei iar ea va face din mine o carpa de sters pe jos. Cel putin, asa cred cei care chiar educa prin bataie.
Vreau sa fac o marturisire, si anume ca uneori il urasc pe cel care a scris intr-un articol de pe un site pentru parinti, urmatoarea fraza "in bataie insa, copilul ramâne singur cu durerea lui fizica si suferinta emotionala declansata de agresivitatea celui de la care copilul asteapta protectie." Pentru ca acum fi-mea va deveni un spoiled brat, nu am sa mai fiu in stare niciodata sa ridic macar palma deasupra ei iar ea va face din mine o carpa de sters pe jos. Cel putin, asa cred cei care chiar educa prin bataie.

Recunosc, pana sa citesc fraza revelatoare de mai sus, i-am mai administrat celebra "una la fund" care fund este oricum protejat de un scutec gros, drept pentru care gestul i-a provocat mai mult amuzamentul si nedumerirea. Am stat si m-am gandit apoi de ce am facut gestul: fiindca asa stiu ca faceau si parintii mei, fiindca asa se face si din impulsivitate. Asadar, treaba cu bataia e doar o defulare, nu are nimic de-a face cu corectarea comportamentului.

Ca bataia nu e rupta din rai o stim cu totii, altfel ar fi normal ca si mami si tati sa se bata, nu? Sau, mergand nai departe cu ipotezele, ar trebui sa o altoiesc zdravan pe vanzatoarea de la paine, care umbla cu mainile murdare si mai si raspunde urat pe deasupra. Atunci, de ce lovesc oamenii copiii? Din simplul fapt ca nu ii considera la fel de umani ca pe ei insisi? Pentru ca in mod evident raportul de forte e in favoarea lor, a adultilor? Pana la urma tot violenta este, indiferent ca e vorba de o palma, de a il lovi cu cureaua sau de alte abuzuri.

Tin minte ca in scoala generala copiii care erau batuti acasa, erau batuti si la scoala de colegi, iar ei bineinteles ca nu indrazneau sa spuna parintilor. Probabil vedeau bataia ca pe o reactie fireasca. Cel mai rau lucru se intampla si cand dascalul, cel care exista pentru a raspunde la intrebari si a ajuta un copil sa invete ceea ce ii place, apeleaza la violenta fizica si verbala. Un astfel de om poate "ajuta" un copil normal sa devina un paria. Atunci cand ti se spune in mod constant ca esti prost si mai esti si lovit, ajungi sa crezi ca intr-adevar nu mai ai nimic de demonstrat si ca nu poti face nimic.

Sa revin la fraza de inceput, fi-mea nu va deveni o rasfatata fiindca nu o bat. Pentru noi "rasfatul" inseamna imbratisari, dragoste, joaca impreuna. Prietenia dintre noi are reguli simple, pe care insa trebuie sa le respecte.

In mod dubios foarte multi din asa zisii copii rasfatati sunt si cei care o incaseaza destul de des.De ce oare???

Autor: Gabriela Singureanu


Acest articol este un post preluat de pe blogul Gabrielei, "Blog de mama". Gabriela ne vorbeste cate putin despre bataia si rasftul la copii. Voi ce parere aveti?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri