Incurajeaza activitatile ce necesita implicare din partea copilului, si nu pasivitate. Gandirea si latura creativa sunt si ele oarecum niste procese invatate, asa ca, nefolosite, ele vor fi curand uitate de cate micut. Incurajeaza-l sa citeasca mai degraba decat sa se uite la televizor, faceti impreuna o plimbare in parc si admirati natura, citeste-i povesti, discuta cu el si roaga-l sa iti spuna tie o poveste imaginata de el. Astfel il vei determina sa isi puna mintea la contributie si sa isi dezvolte latura creativa.
Lasa-ti copilul sa ia singur decizii atunci cand tu consideri ca aceste decizii sunt inofensive. Lasa-l sa-si aleaga singur hainele cu care sa se imbrace, incaltamintea, roaga-l sa decida intre un fel de mancare sau altul (atat timp cat tu consideri ca felurile de mancare alese de copil sunt sanatoase). Astfel ii vei solicita creativitatea si i se va parea ca toata lumea este a lui.Cumpara-i plastilina, acuarele, creioane colorate si carioci, carti de colorat si planse pentru desen; incurajeaza-l sa-si foloseasca imaginatia utilizand aceste rechizite. Ai grija totusi si nu-l scapa din ochi deoarece unele materiale pot fi toxice pentru copil.
Daca vei fi intelegatoare si ii vei asigura un mediu propice, vei vedea ca micutul tau isi va dezvolta creativitatea asa cum ar trebui sa o faca orice copil.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.