Rujeola, pojarul sau boala cori este cea mai frecventa dintre bolile copilariei.Aceasta reprezinta infectarea cu virusul rujeolic, un virus cu poarta de intrare respiratorie ce afecteaza sistemul respirator, insa poate provoca si complicatii. Aceasta boala virala este deosebit de contagioasa si copilul necesita a fi izolat.

Rujeola, pojarul sau boala cori este cea mai frecventa dintre bolile copilariei.Aceasta reprezinta infectarea cu virusul rujeolic, un virus cu poarta de intrare respiratorie ce afecteaza sistemul respirator, insa poate provoca si complicatii. Aceasta boala virala este deosebit de contagioasa si copilul necesita a fi izolat.

Care sunt simptomele rujeolei?

Pojarul debuteaza ca o simpla raceala, cu stare generala afectata, dureri de cap, apatie, tuse, dureri in gat, conjunctivita sau hipersecretie oculara, hipersecretie a mucoasei nazale, ca mai apoi sa apara si alte simptome precum diaree, dureri de burta, febra mare, stari de voma si eruptiile cutanate caracteristice.

In primele zile febra creste din ce in ce mai mult, ajungand la 39-40 grade celsius, incepand sa scada din a treia a patra zi, cand isi face aparitia eruptia cutanata. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete rosiatice pe tot corpul (macule), cu margini crenelate, care tind sa se mareasca si sa conflueze (sa se uneasca), iar in aceasta perioada tusea se intensifica.

In general, in prima faza a bolii, pana la eruptia cutanata, este foarte dificil diagnosticul diferential cu simpla raceala, adesea rujeola fiind confundata. Exista totusi un semn caracteristic ce apare inca de la debutul bolii: Petele Koplic – mici puncte alb-gri, ca grisul, ce apar pe gingie in dreptul primului molar.

Dupa cateva zile (2-3) elementele eruptive palesc, dispar prin descuamare in ordinea in care au aparut.

Cum se poate contacta rujeola?

Rujeola este o afectiue respiratorie deosebit de contagioasa, trasmitandu-se in special de la aparitie pana la aproximativ 4 zile de la eruptia cutanata. Transmiterea virusului se face prin aer, prin particulele de stranut, tuse, secretii nasale si conjunctivale. In perioada in care boala este contagioasa copiii trebuie izolati.

Exista vaccin contra pojarului?

Da, acesta este vaccinul antirujeolic, insa mai poate fi administrat in vaccinul MMR (rujeola, rubeola si oreion) care de obicei se face copiilor in jurul varstei de 12 ani.

Tratament

In general pojarul poate sa treaca de la sine, insa mai ales din cauza febrei foarte ridicate care impune riscuri importante copilului rujeola este considerata o urgenta medicala. Pentru a nu induce in eroare un tratament corect, va vom oferi doar informatiile care nu tin strict de medicatie, aceasta fiind prescrisa numai de medicul pediatru. Va trebui sa aveti grija sa hidratati copilul, sa bea suficiente lichide atat pentru curatatrea gatului de mucozitati cat si pentru a compensa apa pierduta din cauza transpiratiilor abundente si a febrei ridicate. Nu administrati copilului aspirina, aceasta, mai ales in cazul bolilor virale, produce o boala deosebit de grava, letala: sindromul Reye.

In ceea ce priveste nou-nascutul, acesta ar trebui sa fie protejat de boala pana la aproximativ 6-8 luni sau chiar mai mult prin anticorpii mamei ce i-au fost transmisi. Daca insa mama nu a avut aceasta boala a copilariei, are varsta mai inaintata si imunizarea antirujeola nu este sigura se recomanda efectuarea vaccinului ianinte de a concepe sarcina (la un an spre exemplu). Daca insa micutul a fost infectat, datorita complicatiilor pulmonare, digestive, rareori supravietuieste.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri