Inca de la nastere micutul poate prezenta imunitate fata de anumite boli prin anticorpii pe care ii primeste de la mama. Din pacate insa aceasta imunitate nu este pe termen lung, ea disparand inainte ca micutul sa implineasca un an.

Inca de la nastere micutul poate prezenta imunitate fata de anumite boli prin anticorpii pe care ii primeste de la mama. Din pacate insa aceasta imunitate nu este pe termen lung, ea disparand inainte ca micutul sa implineasca un an.

Chiar daca cel mic creste si sistemul sau imun devine tot mai puternic, totusi sunt anumite afcetiuni atat de agresive incat nici macar sistemul imunitar al unui adult nu poate lupta impotriva acestora. Pentru boli de acest gen, agresive si totodata contagioase (virale, bacteriene, parazitare) s-a incercat obtinerea unor metode preventive de imunizare astfel incat un organism, la intalnirea cu agentul patogen al unei astfel de boli, sa aiba deja mecanismele imune dezvoltate pentru a putea lupta cu boala si a o invinge. Astfel au fost descoperite vaccinurile, metode de imunizare prin care se administreaza componentele antigenice ale unui microb astfel incat organismul sa ii invete structura si sa il poata recunoaste atunci cand intalneste in realitate respectivul microb.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

O serie din bolile frecvente (macar in trecut) la copii si cu efecte deosebit de grave, chiar letale (meningita, poliomielita, tuse convulsiva etc) au fost studiate din punct de vedere epidemiologic si s-au obtinut vaccinuri pentru microorganismul care le produce. O serie din aceste vaccinuri au fost introduse in mod obligatoriu in diverse tari in programul de vaccinare al copiilor. Astfel, micutii incep sa fie vaccinati inca din primul an de viata.

Prin aceste vaccinuri se obtine imunizarea impotriva unor boli infectioase si totodata se asigura preventia aparitiei lor in populatie chiar si la persoanele nevaccinate (tocmai pentru ca ceilalti sunt vaccinati si nu fac boala) – scade astfel incidenta bolii pana la eradicarea acesteia.

Calendarul vaccinurilor pentru copil

Inainte de a prezenta schema de vaccinare vom detalia ce inseamna prescurtarile folosite:
- VPOT - prescurtare de la vaccin polio-oral-trivalent;
- DTP- este o combinatie de trei vaccinuri, D - vaccin antidifteric (impotriva difteriei-vaccinul a facut ca aceasta bola letala sa fie rara azi la noi), T - vaccin antitetanic(impotriva tetanosului), P - vaccin pertusis (impotriva tusei convulsive data de Bordetella pertusis);
- BCG - vaccin impotriva tuberculozei;
- DT- contine doar primele doua componente din vaccinul DTP si se foloseste dupa varsta de 3 ani cand vaccinul antipertusis este contraindicat;
- ROR- e o combinatie de 3 vaccinuri - R-rujeola, O-oreion, R-rubeola.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri