4 Martie 2009 publicat în Copil 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
De multe ori copiii trec prin diverse tulburari ale sanatatii mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin reale (uneori inventeaza pentru a scapa de unele activitati).

De multe ori copiii trec prin diverse tulburari ale sanatatii mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin reale (uneori inventeaza pentru a scapa de unele activitati).

Insa trebuie sa recunoastem cand micutul prezinta o problema de sanatate care este o urgenta medicala fata de o problema usoara ce nu necesita prezentarea imediata la doctor. Asadar, voi descrie trei dintre cazurile de urgenta medicala, cum le recunoastem si ce atitudine trebuie sa adoptam.


1. Febra ridicata

Indiferent daca febra ridicata dureaza de putin timp sau de mai mult, este bine ca imediat ce ati depistat-o sa mergeti de urgenta cu micutul la doctor. Sunt patologii grave care debuteaza cu febra mare, stfel ca este important sa o recunoasteti.

Asadar, trebuie sa stiti ce sa cautati, mai exact sa “ghiciti” ca micutul ar putea avea febra, astfel ii luati temperatura si vedeti cat indica termometrul. Simptomele febrei sunt date de obicei de simptomele unei infectii: durere de cap, stare generala proasta, lipsa energiei, somnolenta, lipsa poftei de mancare, varsaturi sau diaree, urinari dese sau modificari ale caracteristicilor urienei, dorinta de a sta in pat (de a zace), eventual tuse sau chiar scimbarea culorii pielii (inctere) etc. Ultimele simptome sunt oarecum specifice sistemului afectat de infectie (respirator, digestiv, urinar, hepatic), insa restul sunt generale si sunt adesea prezente toate sau majoritatea intr-o infectie, asociind, evident, febra mare.

Cum stim daca febra e mare? Copilul are temperatura normala de 37 grace Celsius, chiar 38, variind pe parcursul zilei precum si in functie de efortul fizic. Astfel, dimineata temperatura este cea mai mica (37 grade), crescand spre seara. Totodata, in urma efortului fizic, temperatura corpului poate ajunge la 38 de grade Celsius. Putem considera temperatrura ridicata atunci cand depaseste 38,5 grade Celsius si dureaza de aproximativ 5-6 ore sau au avut loc mai multe pusee febrile, iar daca a depasit 39, 5 grade, indiferent de cand dureaza, este urgenta medicala la prima depistare. La copilul mic, pana intr-un an, febra de 38, 5 grade Celsius (masurata rectal) reprezinta o rugenta medicala.



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri