IN ACEST ARTICOL:
Nu puteti izola copilul intr-un mediu steril. Cel mic interactioneaza cu lumea din jur, cu obiecte aduse din afara caminului, cu copiii si mediul din gradinita si scoli etc. Astfel, unele interactiuni, cu precadere cele interpersonale, il pun in pericon din punctul de vedere al bolilor contagioase, printre care se umara si unele tipuri de hepatita.
Evolutia bolii de obicei este prin vindecare, insa, intr-un mic procent poate fi atat de grava incat sa culmineze cu decesul persoanei infectate. Nu s-au semnalat infectii cronice cu virusul hepatitic A, insa au fost descrise in literatura de specialitate cazuri de recidiva a bolii.

Diagnosticarea acestei afectiuni se face prin evidentierea in sangele pacientului a anticorpilor de faza acuta impotriva virusului hepatitic A. Acesti anticorpi de faza acuta sau IgM sunt anticorpi care se secreta in primele doua saptamani de la infectare si sunt nespecifici. Dupa aceasta perioada incep sa fie secretati anticorpii specifici impotriva virusului hepatitic A ce au o afinitate foarte mare pentru acest virus. Acesti anticorpi sunt specifici si se mai numesc IgG (imunoglobuline G). Prin aceste informatii am vrut sa atrag atentia ca prezenta anticorpilor impotriva virusului hepatitic A nu inseamna ca acea persoana este infectata in acel moment decat daca acei anticorpi sunt IgM. Daca sunt IgG inseamna ca acea peroasa ori a suferit de curand infectia, ori aceasta s-a produs cu mai mult timp in urma si s-a vindecat, dar a ramas imunitatea impotriva virusului, caci acesti IgG traiesc in sangele uman toata viata. Deci ei pot fi depistati la un adult care in copilarie a avut hepatita A.

Tratamentul consta in primul rand in izolare. In general terapia este nespecifica, simptomatica, in sensul ca se incearca refacerea ficatului, mentinerea functiei renale prin consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi, aceasta suplimentar alimentatie. De asemenea se urmareste scaderea febrei, a durerilor, reducerea caracterului de intoxicatie a ficatului etc. In formele mai grave de hepatita este obligatoriu repausul la pat. Pacientul este urmarit individula si in functie de caz schema terapeutica se poate schimba.

Hepatita B

Hepatita B ar trebui sa fie o boala a adultului avand in vedere ca ea se transmite in special prin contact sexual neprotejat. Hepatita de tip B este extrem de contagioasa. Virusul hepatic de tip B este extrem de rezistent (rezista in aer, rezista timp de ore la 60 de grade Celsius, luni de zile la 30 de grade Celsius iar la 20 de grade Celsius poate rezista chiar ani de zile) si a fost pus in evidenta nu numai in sangele, dar si in secretiile vaginale, anale, sperma, saliva si urina persoanelor infectate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri