IN ACEST ARTICOL:
In trecut se considera ca un copil care era gras, dolofan, trosnea de sanatate. Daca vedea cineva un copilas mai slab, il considera plapand, probabil malnutrit si cu o sanatate precara.
BMI = greutatea in kilograme / (inaltimea in metri x inaltimea in metri)
Iata ce indica BMI-ul unui copil:
- Un BMI mai mic de 19 – copil cu greutate sub cea normala.
- Un BMI cuprins intre 19-24.9 – copil cu greutate normala.
- Un BMI cuprins intre 25-29.9 – copil gras.
- Un BMI de peste 30 - copil obez.

Insa diagnosticul de obezitate (caci astazi este considerata boala) la copii mici se pune dupa un criteriu usor modificat al evaluarii IMC:
IMC 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la virsta de 2 ani
IMC 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la virsta de 5 ani
IMC 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la virsta de 10 ani
IMC 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la virsta de 15 ani
IMC 30 atit pentru baieti, cit si pentru fete, la virsta de 18 ani sau mai tirziu.

Pediatrii prezinta in fisa fiecarui copil inscris scheme de crestere ce evalueaza greutatea si inaltimea copiilor pe varste. Aceste scheme pot evidentia din timp riscul copilului de a deveni obez. Mergeti cu micutul la pediatru ori de cate ori aveti nelamuriri privind predispozitia acestuia la ingrasre si cereti sfaturile necesare privind activitatea si alimentatia specifica varstei si sexului copilului.

Care sunt riscurile obezitatii infantile?

Nu degeaba obezitatea a fost considerata boala. Riscurile obezitatii infantile, in ciuda aparentelor, sunt insa mult mai grave decat obezitatea adultului. De ce spun aceasta? Din mai multe motive.

Numarul de celule adipoase ale unui om creste pana la varsta de 5-7 ani, dupa aceea numarul acestora ramane relativ constant. O persoana slaba in copilarie se poate ingrasa la varsta adulta pe baza cresterii excesive in volum a celulelor adipoase datorita “umplerii” acestora cu grasimi. In cazul unui copil cu obezitate infantila, numarul celulelor adipoase este mult mai mare decat al unui copil normal. Acest copil are riscul foarte mare de a ramane astfel, daca nu va fi atent toata viata la regimul alimentar si la programul de sport.

Obezitatea prezinta risc pentru dilslipidemii, inclusiv pentru cresterea colesterolului. Daca micutul are un surplus de greutate important incat a fost considerat obez, cu siguranta echilibrul colesterolului si al lipidelor este depasit. Astfel, boala aterosclerotica incepe mult mai devreme. Americanii au demonstrat ca ateroscleroza (umplerea peretilor arterelor cu grasime, le astupa si persoana face infarct miocardic – are nevoie de stent – infacte cerebrale, renale, musculare, si de alta natura) debuteaza inca din copilarie la copiii obezi, fiind un proces ce dureaza ani de zile. Astfel, riscul ca micutul sa dezvolte boli cardio-vasculare grave la varsta adulta este considerabil.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri