Copiii sunt predispusi parazitozelor mai ales din cauza ca ei respecta mai putin regulile de igiena fata de adulti. In plus, copiii duc mai des manuta la gura decat adultii si sunt mai distrati, uitand uneori sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei sau inainte de masa. In afara giardiozei, o alta infectie parazitara foarte frecventa este repezentata de oxiuroza sau enterobioza.
Ce sunt oxiurile?
Oxiurile (Enterobius vermicularis) sunt niste viermisori foarte subtiri (filiformi), albiciosi, cu lungime maxima de 12,7 mm care traiesc in intestinul gros al omului.In fiecare noapte femela adulta de Enterobius vermicularis coboara pana la nivelul anusului si isi depune ouale in regiunea perianala. Femelele prin migrarea lor irita pielea, la fel si ouale care sunt vizibile doar microscopic si care sunt invelite int-o pelicula de lichid lipicioasa care face ca aceste oua sa se ataseze usor de orice obiect. Ouale au forma elipsoidala cu o parte plata.
Cum se transmite infectia cu oxiuri?
Pentru ca atat migrarea femelei cat si prezenta oualelor in zona periana prezinta efect iritant, persoana (adesea copil) infecatata va simti puternice mancarimi si va tinde sa se scarpine, astfel ouale ajung pe degete si sub unghii. Mai departe copilul poate atinge orice obiect, fie el alimentar sau nu. De exemplu atinge robinetul chiuvetei, iar dupa el unul din parinti sau frati vine sa se spele si atinge de asemenea robinetul. Daca nu s-a spalat corect si va manca cu mana risca sa ajunga pe alimente ouale de oxiuri, pe care le va ingera. Oxiurile incep sa se dezvolte in intestinul subtire al omului urmand apoi sa migreze in intestinul gros unde se matureaza si se hranesc cu nutrientii ingerati de persoana respectiva.
Oxiurii pot fi contactati atat prin contact direct cu mainile unei persoane infectate cat si prin contactul cu alte obiecte infectate, alimente nespalate, lenjerie de pat, lenjerie intima, prosopul sau alte produse de baie sau igiena intima, chiar si din aer (mai rar) sau din praful din casa, oxiurile rezistand in mediul exterior pana la doua saptamani daca aerul este cald si umed.
Simptomatologia oxiurozei
Simptomatologia este nespecifica, copilul avand ca principal simptom mancarimea perianala. Mai poate prezenta eruptii cutanate, somn tulburat (pentru ca noaptea coboara femelele si copilul nu poate dormi bine din cauza mancarimilor), insa parintele sau copilul mai poate observa in scaun sau pe lenjeria intima sau cea de pat ori la efectuarea igienei locale prezenta viermisorilor. Adesea o astfel de infectie poate trece neobervata, mai ales ca sunt cazuri in care se vindeca de la sine (frecvent in situatia adultilor).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară