Amigdalita reprezinta o patoloie frecvent intalnita la copii, ei fiind mai sensibili. Aceasta reprezinta inflamarea amigdalelor palatine situate de o parte si de alta a palatului (sau a limbii). Amigdalita este cel mai frecvent produsa de streptococi, in special cel betahemolitic A.

Amigdalita reprezinta o patoloie frecvent intalnita la copii, ei fiind mai sensibili. Aceasta reprezinta inflamarea amigdalelor palatine situate de o parte si de alta a palatului (sau a limbii). Amigdalita este cel mai frecvent produsa de streptococi, in special cel betahemolitic A.

Amigdalele palatine sunt tesuturi limfoide asemanatoare ganglionilor limfatici care au rol imunitar deosebit de important, ele reprezantand alaturi de celelalte tesuturi limfoide de la nivelul gatului (formeaza un fel de inel la nivelul faringelui) prima bariera importiva agresiunii microbilor ce ajung la acest nivel prin alimentatie sau prin inspirarea aerului infectat. Aceste organe limfoide recunosc microbii cu potential patogen si ii retin la nivelul lor, incercand sa-i distruga prin procese ce dau nastere inflamatiei. Astfel microbii sunt impiedicati sa patrunda in organism fie pe cale gastrica, fie pe cale respiratorie.
Kudika Tarot

Factorii de risc si cauzele amigdalitei

Inflamatia amigdalelor se produce ori de cate ori la acest nivel exista un agent patogen. Cauzele si factorii de risc sunt reprezentati de:
- inspirarea aerului infectat sau contactul apropiat cu o persoana ce prezinta infectia;
- fumul de tigara (fumatul pasiv sau chiar activ) scade foarte mult capacitatea imunitara a acestor tesuturi limfoide;
- consumul de alimente foarte reci (sucuri reci vara sau inghetata de exemplu);
- aerul conditionat (se recomanda curatarea regulata a filtrelor);

Care este simptomatologia amigdalitei?

Inflamatia amigdalelor palatine se manifesta in primul rand prin simptomatologia specifica oricarei infectii:
- febra si frison
- atonie, astenie
- dureri de cap, posibile stari de greata,
- durere, roseata, umflare si cresterea temperaturii la locul
- infectiei;

Citeste si:
Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân astăzi? Interviu cu...
Care sunt șansele prevenirii...

Amigdalita se mai manifesta prin:
- expectoratie sau scurgeri nazale,
- modificari ale vocii, ragusire,
- dureri mari la inghitire
- gatul este rosu, umflat iar amigdalele marite in volum (se pot simti si la palparea exterioara a gatului, imediat sub mandibula) sunt rosii si prezinta pete albicioase de puroi;
- uneori inflamatia poate fi atat de mare incat prin marirea de volum a amigdalelor si restului de tesuturi limfoide sa fie obstruate caile respiratorii iar respiratia sa fie serios ingreunata, caz in care se impune interventia chirurgicala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri