IN ACEST ARTICOL:
Otita face parte dintre cele mai frecvente patologii ale copilariei. Desi pare a fi o infectie banala, totusi riscurile de evolutie in cazul netratarii acesteia sunt grave, precum hipoacuzie pana la surditate, meningite, infectii cerebrale, septicemii care pot evolua la randul lor cu exitus. Asadar, otita trebuie diagnosticata si tratata la timp.

Tratamentul consta intr-unul local, fiind bazat pe aplicarea unor picaturi in urechea afectata. Parintii trebuie bine instruiti cu privire la modul corect de aplicare al picaturilor. Inainte de a administra tratamentul, urechea se curata prin miscari delicate cu un betisor cu vata imbibat in spirt, rivanol sau betadina. Mai apoi copilul se va culca pe partea sanatoasa, cu urechea bolnava in sus. Parintele apuca pavilionul urechii, il ridica si il trage spre inapoi (spre crestetul capului), apoi aplica numarul de picaturi indicate de medic. De obicei copilul nu se ridica imediat, ci mai sta culcat 5-10 minute pentru ca medicamentul sa isi faca efectul.

Otita medie

Aceasta apare mult mai frecvent la bebelus, unul din sase copii facand anual aceasta infectie. Este mai frecventa la copilul mic datorita particularitatlori anatomice pe care mciutul, inca nematurizat, le prezinta. Intre urechea medie si nas respectiv faringe (nazofaringe) se afla un canal de comunicare numit trompa lui Eustachio. La copilul mic acest canal este orizontalizat, mai scurt si mai larg, facilitand astfel transmiterea unei infectii respiratorii superioare (de la nivelul nasului si faringelui – copilului ii curge nasul, eventual are gatul rosu) la nivelul urechii medii. Plansul, suptul la san favorizeaza migrarea bacteriilor din nazofaringe in urechea medie. Copilul mic nu poate sa spuna ce simte, insa face febra, mananca mai rar, plange cand mananca, nu doarme bine, avand semnele generale de boala.

Otita medie poate sa apara de asemenea si la copilul mare, dar mai rar. Pe langa prezenta infectiilor respiratorii superioare, otita medie mai este favorizata de: mediile foarte uscate care duc la abundenta secretiilor mucoasei nazale, fumatul pasiv, scaderea imunitatii, polipi, rinite sau rinite alergice, malformatii (“gura de lup”), sinuzita, igiena precara etc.

Tratamentul este bazat in primul rand pe antibiotice, dar se mai aplica si picaturi in nas care au rolul de a curata si de a dezinfecta atata nasucul cat si trompa lui Eustachio. Se va curata frecvent nasucul micutului (nu trebuie sa sufle nasul, atentie la copiii mari, suflarea nasului faciliteaza migrarea bacteriilor pe trompa lui Eustachio, ei isi vor pune picaturi in nas ori de cate ori il vor simti infundat). Se asigura de asemenea o atmosfera umeda prin plasarea in camera a unui vas cu apa fierbinte si nu se va fuma in camera copilului, indiferent de varsta lui.

Este de retinut faptul ca desi otitele par a fi infectii banale, netratate duc la evolutii foarte grave. Nu neglijati aceste infectii si mergeti urgent la medic odata ce le banuiti, nu incercati exclusiv tratamente naturiste ci poate asociate celor obligatorii indicate de medicul ORL.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri