Diana TUDOSE, Psiholog, Salvati Copiii Romania, ne spune cum utilizam consecintele in relatia cu cel mic.
Consecvena este foarte important. Adultul trebuie s foloseasc cu consecven consecinele ori de câte ori apare un comportament neadecvat.

Controlul prinilor
Orice consecin trebuie s fie în controlul prinilor. Este ineficient s retragi banii de buzunar unui adolecent care lucreaz i îi procur bani din alte surse.

„Imediat” este mai eficient decât „În viitor”
Consecina va fi utilizat imediat dup apariia comportamentului problematic. Cu trecerea timpului, prinii uit s o foloseasc sau uit motivul pentru care ar trebui s o foloseasc. De asemenea, copilul nu face legtura între comportamentul problematic i consecin i pierde din vedere motivul pentru care acel comportament ar trebui schimbat.

Justificai folosirea consecinei!
Ori de câte ori se folosete consecina, se ofer i o explicaie scurt. De asemenea, dac folosirea consecinei decurge din înclcarea unei regului, acea regul va fi verbalizat explicit.
Exemplu: „Andreea, regula spune c ne adresam unul altuia pe un ton politicos. Pentru c ai ridicat tonul în discuia noastr, nu le vei suna disear pe prietenele tale”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Odat stabilit, consecina nu se negociaz!
Se recomand ignorarea tuturor încercrilor copilului de a-i face pe prini s se rzgândeasc cu privire la utilizarea consecinei. Nu discutai corectitudinea consecinei; odat ce ai decis utilizarea ei, nu se mai negociaz altceva.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri