12:09, 16 Septembrie 2009 publicat în Copil

Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Diana TUDOSE, Psiholog Salvai Copiii România, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Limitele îi direcioneaz pe copii i îi ajut s ating obiectivele pe care prinii le-au propus pentru dezvoltarea lor. Prinii îi doresc copii care s evolueze i s se transforme în aduli disciplinai, responsabili i ateni; copii au nevoie îns de ocazii în care s fac anumite alegeri i s se confrunte cu anumite limite.

Citeste si:
Tushar Advani, tânărul indian care ajută elevii români să...
Tushar Advani, tânărul indian...
Pentru a putea stabili limite, prinilor trebuie s le fie foarte clar ce ateapt de la copii lor i care dintre comportamentele acestora sunt acceptabile. Stabilirea limitelor funcioneaz cel mai bine în contextul unei bune relaii printe – copil.

Dac relaia dintre printe i copil este una pozitiv, cresc ansele ca acesta s accepte valorile i convingerile propuse de adult i s înteleag motivele pentru care i se limiteaz comportamentul.

Citeste si:
Studiu: Peste 90% dintre copiii care au avut nevoie de terapie...
Studiu: Peste 90% dintre...

Este mai dificil s influenm un copil în permanen criticat, corectat i admonestat. În aceste condiii, copilul nu va dori s coopereze cu printele în rezolvarea problemelor, ba mai mult, în timp, va alege s i se opun.

Mai jos sunt prezentate câteva sugestii pentru trasarea limitelor.

„Regulile casei”
Un bun început pentru a stabili limite este setul de „reguli ale casei”; un copil obinuit cu regulile casei va manifesta frecvent i relativ uor comportamente care s satisfac i asteptrile celui mai exigent printe.

O regul bun precizeaz cu claritate comportamentul ateptat.
Ar fi util s scriei regulile i s le afiai într-un loc accesibil fiecrui membru al familiei (de ex. ua frigiderului).

Regulile casei sunt utile din dou puncte de vedere.

În primul rând, ele exprim ateptrile pe care le avei în ceea ce privete anumite comportamente specifice ale copilului.

De pild, dac copilul tu obinuiete s întârzie mult dup programul de coal poi s emii o regul conform creia „Fiecare dintre copii va veni zilnic direct acas dupa orele de coal!”.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri