Copiii sunt adesea predispusi infectiilor pentru ca nu au inca dezvoltate toate mecanismele de aparare si imunitate astfel incat sa reziste unor infectii la fel ca un adult. Unele dintre cele mai frecvente infectii care apar in copilarie sunt reprezentate de cele ale tractului urinar, cele mai intalnite fiind pielonefritele si cistitele (infectia vezicii urinare).

Copiii sunt adesea predispusi infectiilor pentru ca nu au inca dezvoltate toate mecanismele de aparare si de rezistenta imunitara astfel incat sa reziste unor infectii la fel ca un adult. Unele dintre cele mai frecvente infectii care apar in copilarie sunt reprezentate de cele ale tractului urinar, cele mai intalnite fiind pielonefritele si cistitele (infectia vezicii urinare).

Care sunt factorii de risc si cauzele cistitelor si infectiilor urinare la copii?

Principalele cauze sunt reprezentate de contaminarea uretrei (tubul prin care se scurge urina la exterior din vezica urinara) cu bacterii provenite din zona anala. Scutecelele sau faptul ca micutul nu stie sa isi faca corect igiena la toaleta duce la infectarea zonei uretrale cu bacterii din zona anala. Aceste bacterii patrund prin uretra si urca pana in vezica urinara unde determina infectia, adesea aceste infectii ale vezicii numite cistite putand avea complicatii si putand extinde infectia mai sus, pana la rinichi, mai ales ca adesea copiii au reflux vezico-ureteral (urina urca retrograd din vezica in uretere spre rinichi, putand duce la pielonefrite si alte infectii ale rinichilor).
Alte cauze pot fi reprezentate de urinarile incomplete ale copiilor, de urinarile rare care permit acumularea si staza (ramanerea) urinii in vezica pentru un timp mai lung, litiazele renale (calculi renali care asociaza infectii) precum si unele anomalii congenitale sau infectii urinare in familie pe care le poate contacta si copilul. O cauza pentru baiatei mai poate fi reprezentata de circumcizie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Rareori cauza acestor patologii renale este data de infectii sistemice, din corp, care pot patrunde pe cale sanguina la nivelul rinichilor.

Care sunt simptomele cistitei si a altor infectii urinare?

Pentru copilul mic, nou-nascut sau bebelus, mai exact copiii care nu pot vorbi sa spuna ce simt, putem observa:
- Inapetenta (pierderea poftei de mancare)
- Febra
- Plans la urinare
- Iritabilitate
- Urina urat mirositoare
- Incetinirea cresterii sau scaderea in greutate
- Diaree sau varsaturi

Pentru copilul mare simptomele sunt:
- Arsuri, usturimi sau dureri in timpul urinarii, chiar si inflamarea periuretrala fie peniana la baietei, fie vulvara la fetite
- Urina modificata ca si culoare, chiar rozalie sau rosie cand prezinta hematurie (globule rosii in urina)
- Dureri in abdomenul inferior (in cazul cistitelor) sau lombare (de mijloc) ori chiar inalte in spate care pot iradia in fata chiar in zona hepatica sau alte zone de iradiere
- Incontinenta urinara, pierderea controlului asupra urinarii
- Varsaturi si diaree sau doar greata
- Urina urat mirositoare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri