IN ACEST ARTICOL:
Apendicita reprezinta una dintre cele mai cunoscute boli, fiind atat de populara in special datorita incidentei sale crescute. Apendicita reprezinta cea mai comuna cauza de abdomen acut si cel mai frecvent apare pana la varsta de 30 de ani, afectand atat copiii mici, cat si prescolarii, scolarii, adolescentii sau chiar adultii (mai rar).

Este important sa va prezentati la medic inainte de a da o medicatie “babeasca” copilului, multi parinti gresesc astfel punand fie comprese reci copilului (daca nu e apendicita si e anexita sau infectie renala boala se agraveaza, daca e apendicita se poate reduce inflamatia si medicii la investigatii nu pot decela inflamatia), nu dati copilului laxative si nu-l hraniti cu mancaruri grele.

Care sunt cauzele apendicitei?

Cauzele apendicitei sunt multiple, aceasta se produce in general datorita obstructiei orificului apendicular fie cu diverse resturi alimentare, unele infectii, mai ales parazitare, acestea din urma se pare ca este principala cauza, alaturi de alimentatia inadecvata. In zilele noastre incidenta apendicitei a scazut de cand se consuma mai multe firbre si cereale.

Cum se diagnosticheaza apendicita?

Diagnosticul apendicitei se pune destul de dificil, mai ales la fetite unde trebuie facut diagnosticul diferential cu anexita. Se mai face diagnostic diferential cu bolile renale. Se preleveaza sange pentru hemoleucograma pentru a vedea daca sunt leucocitele crescute, se face ecografie abdominala, chiar CT sau RMN ori in caz de urgenta radiografie pe gol.

Care este tratamentul apendicitei?

Tratamentul este chirurgical, se recomanda anestezie generala superficiala, rahianestezia fiind evitata la copii pentru ca acestia se misca. Se poate face operatie clasica ori laparoscopie, o interventie moderna, mai putin invaziva si care determina si o perioada de recuperare mai mica si mai usoara, asadar este indicata.

Mai exista cazul plastronului apendicular, cand medicul va trata intai infectia cu antibiotice si antiinfectioase, apoi, la un timp se va opera “la rece” apendicita.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri