Inceperea scolii este rareori primita cu bucurie pentru copilul tau si aceasta pentru ca el inca isi doreste sa se joace, sa se bucure de vacanta in care nu avea nicio responsabilitate si se trezea la ce ora a zilei dorea, fara a fi constrans de un program, de teme, de alocarea timpului pentru invatatura, limitand joaca.

Stimularea la invatatra

Adesea parintii considera ca un bun mod de stimulare a copilului sa invete cosnta fie in recompense, fie in pedeapsa. Niciuna din metode nu este de laudat, in prima copilul va considera mai mult un job scoala, va “vana” note, dar nu neaparat isi va consolida un sistem de logicizare a informatiei, iar in al doilea caz copilul devine timorat, ajungand sa asocieze scoala cu pedeapsa. Calea de mijloc este sa stabiliti o relatie frumoasa cu copilul vostru bazata pe rabdare, dar si pe respect, cultivarea placerii de a invata presupunand atat efort afectiv, cat si intelectual din partea voastra. Participati alaturi de micut la activitatile sale, intrebati-l, lasati-l sa va poavesteasca despre colegi, despre ce a retinut de la o ora, despre impresia pe care i-o lasa unele materii si intrebati-l adesea ce invatatura trage el pentru viata de zi cu zi din tot ceea ce invata, la ce crede ca i-ar fi de folos. Doar asa va gasi utilitatea activitatilor pe care le practica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Copiii invata mai degraba emotional

Stilul pedagic pur de predare in care elevul asculta sau isi ia notite nu este tocmai potrivit pentru copil. Copiii invata mai ales emotional. El va retine aspectele care i-au trezit diverse emotii si bine este ca acestea sa fie pozitive. Asociati invatatul copilului cu diverse lucruri marunte, de exemplu caietele haioase, stilouri haioase, betisoare parfumate, asocierea informatiilor pe care le asimileaza cu lumea din jur sau exemple haioase, insa nu ii perturbati mediul de concentrare. Nu uitati ca micutul nu isi poate mentine atentia timp indelungat, de aceea are nevoie de mici pauze, insa aveti grija ca in aceste pauze sa nu fie sustras total de la activitatea sa, spre exemplu sa se uite la televizor sau sa se joace pe calculator. Multi dintre copii merg la scoala nepregatiti emotional sa invete, de aceea rolul vostru in perioada prescolara este foarte imprtanta pentru reusitele ulterioare ale copilului. El isi poate trai apoi sentimentele de anxietate si inadaptare chiar sub forme fizice, ca enuriazis, dureri de burtica, modificari ale tranzitului, dureri de cap etc.

Nu exista elevul perfect

Chiar si cei care au “10 pe linie” cum se spune nu sunt elevi perfecti. Copilul trebuie sustinut de familie, in sanul acesteia sa gaseasca intelegere si incredere, motivatie si afectiune. Comparatiile cu alti elevi mai buni nu fac decat sa-l determine sa se simta inferior si sa creada ca nu este capabil decat sa va dezamageasca, sa simta ca nu puteti fi mandri de el si probabil nu merita dragostea voastra. Aceasta atitudine nu este deloc constructiva pentru copil, indepartandu-l de voi si determinandu-l sa se inchida in el.

O reteta pentru a avea acasa un elev perfect este imposibila, insa educatia se bazeaza pe ascultare si respect reciproc. Implica-te in cativitatile lui si pune-i intrebari despre ceea ce a invatat, lasa-l sa-ti povesteasca (doar poavestind ceea ce a invatat poate sintetiza mai bine informatia si poate afla ce nu a inteles sau... n-a asimilat deloc), da-i mici teste verbale (de exeplu cat face 3 plus 4?) si ajuta-l permanent sa inteleaga utilitatea invataturii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri