5. Responsabilitatea
Copilul trebuie invatat de mic sa nu mai minta si sa isi asume responsabilitatea faptelor pe care le face. In felul acesta ii dezvoltati si capacitatea de a-si alege atent actiunile in concordanta cu consecintele, invata sa gandeasca, sa planuiasca, sa premediteze. Fiecare fapta urata trebuie pedepsita (atentie, nu prin cuvinte jignitoare sau bataie, ci prin privarea de anumite activitati, de exemplu nu mai are voie la desene animate o zi). Apoi oferiti-i diverse sarcini minore. Uneori, daca este mic, copilului i se pare o activtate suprasolicitanta chiar si strangerea a catorva jucarii de pe jos si punerea la locul lor. Invatati-l sa faca curatenie, sa va ajute la mancare, sa inteleaga valoarea banilor care tot o responsabilitate este, chiar daca este mic.
6. Respectul
Micutul trebuie sa invete ca toti oamenii au drepturi, nu doar el. Spre exemplu daca el are chef de joaca iar voi aveti treaba, el trebuie sa va respecte si voua dorintele si sa gaseasca o solutie, de exemplu sa gaseasca un joc in care poate activa singur sau sa gaseasca o activitate doar pentru el. In asemenea situatii, ca tot am dat exemplul, ideal este ca micutului sa ii dati o sarcina de creatie, de exemplu sa deseneze, ca sa nu se simta refuzat de voi caci va veni ulterior sa va arate opera sa, iar voi trebuie sa ii aratati sinceritate (sa corectati daca este cazul) dar si apreciere ca s-a chinuit. Deasemenea cuvintele si sentimentele celorlati trebuie respectate, obiectele celorlalti (nu poate lua sau atinge orice, ci doar ceea ce este al lui).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri