Acneea reprezinta acea eruptie sub forma de cosuri numeroase, in diverse stadii de evolutie, care cel mai des apare la nivelul fetei, dar se poate manifesta si in alte zone ale corpului, cum sunt spatele, coapsele etc. Acneea este o infectie extinsa a porilor din piele si poate avea urmari grave daca nu este tratata cu simtul raspunderii, cunoscandu-se chiar cazul de meningita din cauza acneei (persoana respectiva si-a strors cosurile, infectia a patruns in sangele venos care era drenat in sinusurile venoase de la nivelul capului, producandu-se astfel infectii meningiale).
Acneea reprezinta de fapt infectarea porilor de la nivelul tenului, insa nu este echivalenta cu simpla prezenta a cosurilor (tot o inflamare a porilor) pe fata.De fapt, diferenta dintre cosuri si ceea ce numim deja acnee se refera la germenii bacterieni cu care porii fetei au fost infectati. In mod normal pe pielea noastra exista multe bacterii, coci, streptococi etc, insa agresivitatea acestora nu depaseste puterea de aparare a pielii. Uneori, prin dilatarea porilor, aceste bacterii patrund in acestia de unde sunt cu greu indepartate prin spalare, se inmultesc local si determina infectia foliculului pilos pe care o numim popular “cos”.
Acneea insa are la baza mecanismul descris mai sus, cu proprietatea ca agentul patogen de data aceasta nu mai este unul normal de la nivelul pielii, ci este reprezentat de o bacterie mult mai agresiva si totodata rezistenta la tratament. Asa se explica de ce acneea este atat de suparatoare, greu de tratat si nu raspunde cu usurinta la tratament. Mai mult, prin “stoarcerea cosurilor”, practica de care majoritatea adolescentilor nu se pot abtine, duca la imprastierea pur si simplu pe restul suprafetei de piele infectata (rezulta suprainfectie) sau neinfectata (rezulta infectia si extinderea acneei).
5 sfaturi pentru a preveni acneea
1. Mentineti fata curata
Este indicat sa va spalati fata cu apa calduta si gel de fata (nu sapun, acesta usuca tenul) in fiecare dimineata, dar si in fiecare seara inainte de culcare. Pentru femei se recomanda cu precadere spalarea fetei dupa demachiere, apoi folosirea lotiunilor tonice, tratamentelor si cremelor hidratante. Simpla demachiere a tenului nu curata suficient porii si nu indeparteaza satisfacator bacteriile de la nivelul acestuia care pot creste si mai mult gradul de infectivitate a tenului.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară