Formarea imaginii de sine si cererile interventiilor de chirurgie estetica
Adolescentii au in zilele noastre acces la multe informatii, insa nu au dezvoltat inca un bun sistem de valori pentru a putea selecta ce este mai potrivit si mai sanatos pentru ei. Astfel medicii chirurgi esteticieni se confrunta adesea cu cereri de modificari estetice din partea tinerilor, unele de real folos, insa altele nu isi au rostul. Uneori sunt parinti care vin si sustin deciziile adolescentilor pentru anumite interventii chirurgicale estetice, insa nu toate au un fundament solid.
Cele mai frecvente motive care ii determina pe adolescenti sa vina la medicul estetician sunt legate de modelele impuse de moda, de incurajarile modelului parental (unul din parinti a suferit si el o interventie chirurgicala estetica in tinerete), unii adolescenti sunt impinsi de presiunile din anturaj, fiindca “prietenii” fac tot felul de glume pe seama lor sau pur si simplu chiar cred ca dorinta de modificare fizica le va aduce numai beneficii.
Medicul chirurg trebuie sa aprecieze obiectiv nevoia tanarului de schimbare, chiar daca si parintii sunt pro deciziei adolescentului, fiindca unele modificari nu isi au rostul in adolescenta, organismul continuand sa creasca si sa se transforme pana la 21-22 de ani. Sunt insa inteventii care chiar trebuie realizate, cum ar fi cele care le afecteaza dezvoltarea psihica si starea emotionala a adolescentilor, integrarea in societate, traume congenitale sau post-traumatice.
Iata acre sunt interventiile chirurgicale estetice care sunt acceptate la varsta adolescentei:
- Rinoplastia sau operatiile pentru corectarea deviatiei de sept. Remodelarea nasului poate fi efectuata la varsta minima de 14 ani pentru fete si 15 pentru baieti, o interventie la o varsta mai mica fiind inutila datorita cresterilor si modificarilor osoase ale piramidei nazale.
- Otoplastia – remodelarea si/sau repozitionarea pavilionului urechii. Varsta minima la care se face otoplastia este de 5 ani.
- Microdermoabraziunea – este recomandata tinerilor fie ca tratament in acneea rezistenta la alte terapii, fie pentru nivelarea unor regiuni de piele sau pentru estomparea cicatricilor evidente. Unii adolescenti au suferit in copilarie traume la nivelul fetei de exemplu (taieturi, rani, muscatra de caine) si acestia pot beneficia de microdermoabraziune. Nu este o tehnica de chirurgie, dar este inclusa in estetica.
- Corectia cu laser a cicatricilor;
- Indepartarea cu laser a pilozitatii excesive (epilare definitiva, in special in zone mai putin obisnuite, ca ten, gat, piept);
- Peelingul chimic – este recomandat in special tinerilor cu ten acneic, eliminand comedoanele (punctele negre sau albe) si deblocheaza porii.
- Dermolipectomia – este folosita in cazul baietilor, fiind o tehnica de eliminare controlata a tesutului adipos in cazul ginecomastiei (marirea sanilor la baieti).
- Corectia chirurgicala a ginecomastiei;
- Reductia mamara – micsorarea volumului sanilor excesiv de mari. Volumul exagerat poate cauza dureri atat la nivelul sanilor cat si la nivelul spatelui. Aceasta interventie se face la o varsta de peste 15 ani.
- Corectia asimetriei mamare – se realizeaza prin augmentarea sanului mai mic sau reducerea sanului mai mare, in functie de situatie. Varsta minima pentru interventie este de 15 ani.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară