Sucul de morcovi este preferatul copiilor si totodata poate fi consumat cu incredere si de catre adulti. Morcovul este o leguma bogata in multe vitamine si minerale, dar si in fibre, proteine si glucide, gustul dulce facand ca morcovul sa fie cea mai indragita leguma de catre copii.
Ce contine morcovul?
Morcovul contine putine calorii, dar multe substante active necesare pentru sanatate. Aceasta leguma are cel mai mare continut de beta-caroten dintre toate celelalte legume, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A. Mai contine deasemenea vitamina A, vitamine din complexul B, Vitamina E, K, acid folic, dar si minerale ca potasiu, calciu, fier, fosfor, zinc, sodiu, mangan, aluminiu etc. Deasemenea morcovul este bogat in fibre si proteine.
Care sunt beneficiile consumului de morcovi?
Morcovii pot fi consumati ca atare sau sub forma de suc, acesta din urma fiind accesibil si copiilor mici. Morcovii aduc numeroase beneficii pentru organism, precum:
- Ajuta la intarirea sistemului imunitar;
- Imbunatatesc vederea;
- Previn constipatia prin continutul ridicat de fibre;
- Aduc un aport important de vitamine si minerale prin care asigura nutrientii necesari organismului;
- Sucul de morcovi este deosebit de util femeilor gravide prin continutul sau de acid folic care ajuta la dezvoltarea copilului si la preventia unor malformatii;
- Combat anemia;
- Au proprietati antiseptice;
- Ajuta in cresterea si dezvoltarea copiilor prin continutul ridicat de vitamine si minerale;
- Combat hipertensiunea arteriala, fiind utili in special in preventie;
- Ajuta la mentinerea frumusetii pielii;
- Previn procesele de senescenta (de imbatranire);
- Au puternice efecte antioxidante;
- Ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase;
- Intaresc oasele si dezvolta sistemul muscular;
- Morcovii previn artrozele;
- Asigura integritatea si buna functionare a mucoaselor si pielii;
- Mentine acuitatea vizuala si ajuta la acomodarea globului ocular in lumina slaba si intuneric;
- Asigura functionarea unor organe precum tiroida si ficatul;
- Regleaza somnul etc.
Viatmian A pe care morcovii o contin prezinta roluri foarte importante in privinta vederii. Din vitamina A se sintetizeaza substantele fotosensibile care intervin in mecanismul intim al producerii imaginilor, la nivelul retinei. Carenta de retinol duce la scaderea acuitatii vizuale in lumina difuza, in cazuri mai grave putand aparea ulceratii oculare, corneene, opacifierea cristalinului, mergand pana la pierderea vederii.
Pentru a ontine toate aceste efecte se recomanda consumul unui pahar de suc de morcovi pe zi sau a 3 morcovi mancati ca atare, cruzi, nu preparati termic.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară