ghid pentru o viaţă împlinită

Cate ore de somn ii sunt necesare copilului tau?

Orele de somn sunt importante pentru toti, insa in copilarie odihna joaca un rol primordial in dezvoltarea cerebrala, repcum si corporala. Inteligenta, capacitatea de invatare, de amintire, abilitatile motrice, toate acestea se dezvolta in stransa legatura cu somnul.

Orele de somn sunt importante pentru toti, insa in copilarie odihna joaca un rol primordial in dezvoltarea cerebrala, precum si corporala. Inteligenta, capacitatea de invatare, de amintire, abilitatile motrice, toate acestea se dezvolta in stransa legatura cu somnul.


Ce rol joaca somnul in dezvoltarea copilului?

Somnul copilului este profund pana la aproximativ 40%, restul fiind somn cu vise, in timp ce la adult somnul REM ocupa chiar 80% din timpul total de odihna. Somnul de noapte este cel mai bun fiindca doar noaptea sunt secretati anumiti hormoni, ori dimineata devreme, ceea ce se numeste ritm circadian sau nictemeral hormonal. Deasemenea in somnul profund organismul se reface si se dezvolta, iar in somnul cu vise sunt "descarcate" toate acumularile emotionale de peste zi sau din ultima perioada. Asadar somnul are atat rol in dezvoltare si regenerare a tesuturilor cat si rol in echilibrarea psiho-emotionala. Copilul insa "creste" foarte mult in timpul somnului, se dezvolta, ii creste numarul de sinapse neuronale etc.

somnul copiilorPrivarea de somn la copii are mai multe cauze, cele mai importante fiind televizorul, dar si programul de munca prelungit al parintilor care ulterior cand ajung acasa doresc sa se bucure de prezenta copilului lor. Evident, cauzele sunt mult mai multe si difera de la o familie la alta.

Privarea de somn duce la:

- scadere importanta a capacitatii de concentrare si memorare;

- scade stimularea hipocampusului, zona in care sunt stocate amintirile frumoase, astfel copilul incepe sa isi aduca aminte mai mult de cele rele, fapt care ii afecteaza comportamentul si dezvoltarea psiho-emotionala;

- scaderea capacitatilor intelectuale si inteligentei;

- scaderea secretiei de hormon de crestere, ceea ce afecteaza serios dezvoltarea copilului;

- creste riscul de obezitate, demonstrandu-se o legatura clara intre reactia organismului la lipsa de somn si depunerea de grasimi in tesuturile grase;

- scaderea imunitatii si imbolnavirea frecventa

- tulburari de comportament;

- depresie, anxietate etc.

Orele de somn indicate copiilor

Copii ar trebui sa doarma minim 10 ore, ideal ar fi chiar 12 ore. Mai exact, copilul trebuie sa fie in pat la ora 20:00, astfel incat indiferent daca are program dimineata la scoala sa poata cuprinde minimul de 10 ore de somn pe noapte. Adultii ar trebui sa doarma 7-8 ore pe noapte.

Un articol de Iulia Dibu

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cate ore de somn ii sunt necesare copilului tau?.


somnul la copii si adulti (1 comentariu, 721 vizualizari)
foarte bun!
iritatii la degetele (1 comentariu, 511 vizualizari)
in sfarsit! (1 comentariu, 480 vizualizari)

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.