12:03, 12 Martie 2010 publicat în Copil

Orele de somn sunt importante pentru toti, insa in copilarie odihna joaca un rol primordial in dezvoltarea cerebrala, repcum si corporala. Inteligenta, capacitatea de invatare, de amintire, abilitatile motrice, toate acestea se dezvolta in stransa legatura cu somnul.

Orele de somn sunt importante pentru toti, insa in copilarie odihna joaca un rol primordial in dezvoltarea cerebrala, precum si corporala. Inteligenta, capacitatea de invatare, de amintire, abilitatile motrice, toate acestea se dezvolta in stransa legatura cu somnul.


Citeste si:
Cum să vindeci și să îmblânzești o minte perfecționistă
Cum să vindeci și să...

Ce rol joaca somnul in dezvoltarea copilului?

Somnul copilului este profund pana la aproximativ 40%, restul fiind somn cu vise, in timp ce la adult somnul REM ocupa chiar 80% din timpul total de odihna. Somnul de noapte este cel mai bun fiindca doar noaptea sunt secretati anumiti hormoni, ori dimineata devreme, ceea ce se numeste ritm circadian sau nictemeral hormonal. Deasemenea in somnul profund organismul se reface si se dezvolta, iar in somnul cu vise sunt "descarcate" toate acumularile emotionale de peste zi sau din ultima perioada. Asadar somnul are atat rol in dezvoltare si regenerare a tesuturilor cat si rol in echilibrarea psiho-emotionala. Copilul insa "creste" foarte mult in timpul somnului, se dezvolta, ii creste numarul de sinapse neuronale etc.

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...
Privarea de somn la copii are mai multe cauze, cele mai importante fiind televizorul, dar si programul de munca prelungit al parintilor care ulterior cand ajung acasa doresc sa se bucure de prezenta copilului lor. Evident, cauzele sunt mult mai multe si difera de la o familie la alta.

Privarea de somn duce la:

- scadere importanta a capacitatii de concentrare si memorare;

- scade stimularea hipocampusului, zona in care sunt stocate amintirile frumoase, astfel copilul incepe sa isi aduca aminte mai mult de cele rele, fapt care ii afecteaza comportamentul si dezvoltarea psiho-emotionala;

- scaderea capacitatilor intelectuale si inteligentei;

- scaderea secretiei de hormon de crestere, ceea ce afecteaza serios dezvoltarea copilului;

- creste riscul de obezitate, demonstrandu-se o legatura clara intre reactia organismului la lipsa de somn si depunerea de grasimi in tesuturile grase;

- scaderea imunitatii si imbolnavirea frecventa

- tulburari de comportament;

- depresie, anxietate etc.

Orele de somn indicate copiilor

Copii ar trebui sa doarma minim 10 ore, ideal ar fi chiar 12 ore. Mai exact, copilul trebuie sa fie in pat la ora 20:00, astfel incat indiferent daca are program dimineata la scoala sa poata cuprinde minimul de 10 ore de somn pe noapte. Adultii ar trebui sa doarma 7-8 ore pe noapte.

Un articol de Iulia Dibu


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri