Explozia de lumina si verdeata a primaverii nu aduce numai vesti bune, ci vine totodata cu o serie de alergii deosebit de pericluloase, acest anotimp al florilor fiind considerat sezonul alergiilor.
Mai ales cand exista un fond atopic, alergiile se pot manifesta cu usurinta la o gama larga de substante alergene din mediul inconjurator: prafuri de casa, polen etc. Alergiile se manifesta in general la copii, adolescenti si adultii tineri.
De ce apar alergiile?
Alergia reprezinta un raspuns imunitar exagerat al organismului fata de o substanta care exista din abundenta in mediu. Acest raspuns exagerat al imunitatii prezinta un fond atopic, un fond alergic care se transite ereditar si care nu intotdeauna poate fi prevenit. Alergiile dispar insa odata cu inaintarea in varsta.
Cum recunoastem o alergie?
Principalele simptome pe care le poate prezenta copilul sau adolescentul in cazul alergiilor sunt:
- tuse;
- nas infundat;
- Lacrimare;
- Ochi rosii;
- Dureri de cap;
- Mancarimea ochilor sau a pielii;
- Stranutul;
- Oboseala;
- Aparitia unor pete rosii pe tegument;
- Umflarea fetei;
- Senzatie de sufocare etc.
Principala substanta care determina cele mai multe reactii alergice este polenul, dar mai sunt si o serie de prafuri de casa care pot determina alergii, unele alimente cu samburi sau seminte (prune, pere, piersici, mere etc.) si lista poate continua.
Polenul reprezinta o serie de particule care sunt elaborate de partile masculine are florilor si care sunt purarte de vant, pasari sau insecte cu scopul de a ajunge pe alte plante, pe elementele feminine ale florilor pentru a le fertiliza.
Exista peste 40 de tipuri de polenuri care provoaca alergii. De aceea este important sesizarea cauzei alergiei, precum si tipul de polen la care copilul devine alergic. De multe ori, mai ales in zonele cu multa verdeata, polenurile rezista in aer pana toamna tarziu, putand deveni suficient de suparatoare pentru un tanar care prezinta alergie la polen.
Cele mai importante surse de polen sunt:
- polenul de arin, de alun (februarie–martie);
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară