A vorbi copilului sincer despre sexualitate reprezinta una din responsabilitatile parintelui in procesul de educare a micutului. Curiozitatea copilului privind modul in care a venit pe lume incepe inca de la 3-4 ani, perioada in care incep primele informatii sexuale pe care parintele trebuie sa i le ofere copilului.

A vorbi copilului sincer despre sexualitate reprezinta una din responsabilitatile parintelui in procesul de educare a micutului. Curiozitatea copilului privind modul in care a venit pe lume incepe inca de la 3-4 ani, perioada in care sunt necesare primele informatii sexuale pe care parintele trebuie sa i le ofere copilului.

Cum ii vorbesti copilului despre sex?

Este important ca atunci cand ii vorbesti copilului despre sexualitate sa tii cont de:
- Varsta pe care o are copilul. Poate sunt inca unele informatii pe care nu vrei sa le cunoasca inca, dar nu trebuie sa-l minti. Trebuie sa ai in vedere ca raspunsurile la intrebarile micutului sa fie sincere si pe intelesul lui. Ai grija la informatiile la care copilul tau are acces: televizor, anturaj, internet, daca a invatat deja sa citeasca va putea gasi multe informatii despre sexualitate si multe din acestea pot fi interpretate gresit. De aceea cel mai sigur este ca explicatiile nelamuririlor lui sa vina de la tine;
- Explica-i diferenta dintre fetite si baieti;
- Daca ai fetita, este bine ca de la 8 anisori sa inceapa sa afle despre menstruatie, usor-usor sa se acomodeze cu gandul, sa inteleaga ce are de facut, sa stie sa te anunte atunci cand i se intampla sangerarea menstruala si sa nu se sperie. Si baiateii ar trebui sa afle despre ciclurile fiziologice ale femeii, dar aceasta cand sunt mai mari, undeva dupa 10 ani.
- Nu ii vorbi micutului niciodata de sex, ci de a face dragoste. Este important sa creasca cu acest cult, al implicarii sentimentelor in sexualitate;
- Chiar daca sunt mici, copiii au intrebari referiotoare la sex si atat cat pot intelege li se poate explica. Mai mult, aceste explicatii ii poate ajuta in cazuri tragice, pot recunoaste de exemplu cand un adult are un comportament inadecvat fata de ei din acest punct de vedere.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Cand creste mai mare, dupa 10 ani, copilul stie sa citeasca deja si probabil a prins mai multe scrieri despre sex. Ofera-i cadou o carte despre sexologie si educatie sexuala sau chiar mai multe, alaturi de un atlas anatomic. Va intelege in felul acesta atat propria sexualitate, cat si cea a sexului opus. Mai important de atat, va intelege ca varsta inceperii vietii sexuale este importanta, mai ales pentru fetite care se expun riscului de cancer genital daca isi incep viata sexuala mai devreme de 16-17 ani. Astfel vor pricepe ca nu trebuie sa se grabeasca in aceasta privinta datorita curiozitatii sau presiunilor facute de parteneri/anturaj.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri