12:09, 27 Septembrie 2010 publicat în Copil

De ce unii copii sunt stangaci si altii dreptaci? Este bine oare ca un copil stangaci sa fie obligat sa devina dreptaci? Exista diferente comportamentale si intelectuale sau de alta natura intre stangaci si dreptati?

Raspunsurile la aceste intrebari sunt incomplet oferite de stiinta, dar sufieint de orientative.

Citeste si:
5 lucruri uimitoare despre dezvoltarea fătului în uter
5 lucruri uimitoare despre...
De ce sunt unii stangaci?

Citeste si:
Disjunctorul maxilar - Cui și când este indicat?
Disjunctorul maxilar - Cui și...

Se pare ca stangacia este data de dominanta cerebrala. Dominanta cerebrala este inversa dominantei fizice, spre exemplu cei cu dominanta dreapta sunt stangaci, de aici si celebra expresie englezeasca “Srangacii gandesc drept”. Emisfera cerebrala stanga este dominanta pentru dreptaci.

Se pare ca dominnanta cerebrala este evidenta inca din timpul dezvoltarii intrauterine. Astfel, la ecografii repetate ale copilului se poate observa ca acesta misca mai des o mana decat cealalta, o mana o duce mai des spre gurita decat alta, practic daca o mamica ar sta mai mult timp la ecografie ar putea sesiza inca de la primele luni de sarcina dominanta cerebrala a copilului.

Dominanta cerebrala este influentata de testosteron dar si de materialul genetic. S-a observat ca din parinti stangaci sansele ca micutul sa fie tot stangaci sunt peste 50%. Daca unul din parinti este stangaci, sansle sunt la 25% ca micutul sa iasa tot cu dominanta cerebrala dreapta, iar daca sunt ambii parinti dreptati, posibilitatea ca micutul sa fie stangaci este undeva la 10%.

Specialistii spun ca nu este indicat sa obligati un copil stangaci sa devina dreptaci. Aceasta pentru ca in creierul copilului se produc anumite schimbari care nu vir avea un efect tocami pozitiv, chiar daca scrie cu dreapta, modalitatea sa de a invata, de a percepe si sistematiza lucrurile este alta. Astfel stangacii invata altfel decat dreptacii, iau notitele altfel, schemele logice au alta structura pentru ei, sistematizarea memoriei e asemenea se face altfel. Spre exemplu o clasificare va fi scrisa de un dreptaci prin liniute unele sub altele si eventual asezate de la stanga spre dreapta in functie de subdiviziuni, pe cand un stangaci va prefera sa faca mici tabelase sau casute ori liniute radiare prin care sa schematizeze informatia, sub forma de arbore.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri