O problema a tuturor parintilor care au copii mici este “invatarea la olita”. In zilele noastre micutii sunt rasfatati cu scutecele de ultima generatie care nu ii lasa sa se simta uzi sau sa miroasa urat, ca atare scutecele le par copiilor extrem de confortabile.


Insa dupa un an si jumatate copilului incep sa i se dezvolte suficient de mult sfincterele astfel incat sa poata controla mictiunea si difecatia. Din acest moment el poate incepe sa mearga la toaleta.

Care sunt motivele pentru care micutul refuza olita?

Pentru a intelege care este abordarea corecta pentru a-l convinge si invatata pe micut sa faca la olita trebuie mai intai sa identificati si sa intelegeti motivele care il determina sa refuze:
- nu intelege la ce foloseste olita;
- i se pare incomod sa mearga la olita;
- ii este greu sa se dezbrace si chiar frig daca se afla in sezonul rece;
- este bolnavior si nu are suficienta energie pentru a merge la olita;
- nu isi da seama exact cand “ii vine”;
- ii este teama de nou, de schimbare.

Cum il inveti la olita?

Este recomandat sa evitati pentru inceput metodele drastice, spre exemplu sa-l lasati fara scutecel o vreme pana cand nu va mai suporta sa se simta umed si mirositor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Inceperea invatarii la olita trebuie facuta in afara perioadelor de boala ale micutului, cand aceasta activitate ar insemna un stres in plus pentru el.

Explicati-i ca va trece intr-o noua etapa din viata lui, aceea a copiilor mai mari, care inteleg cum fac parintii si invata sa le urmeze exemplul pentru ca este mai igienic asa. Apoi trebuie sa i se explice de ce se renunta la scutecel si la ce foloseste olita. Daca observati ca micutul se abtine pe olita, probabil nu a inteles exect la ce folseste. O metoda des folosita de mamici este sa rastoarne continutul scutecelului in olita pentru a arata clar micutilor ce rol are aceasta.

Daca micutului i se pare incomod sa mearga la olita poate ca este amplasata intr-un loc in care lui “ii este urat”, se sperie, e prea intuneric sau este prea frig si nu vrea sa se dezbrace. Mutati locul olitei intr-o zona accesibila pentru micut.

Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Invatati copilul sa anunte cand “ii vine” si sa se lase ajutat, sa il puteti dezbraca si ingriji corespunzator pana cand va creste mai mare si va invata sa se descurce singur.

Unii parinti folosesc si o metoda mai dura, aceea de a lasa copilul fara scutecel, astfel incat micutul se simte jenat de miros si senzatia de ud, asadar se va simti nevoit sa anunte cand vrea sa mearga la olita.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri