IN ACEST ARTICOL:
Copilul are nevoie de o alimentatie foarte variata care sa ii asigure necesitatile nutritive pentru o crestere armonioasa si o dezvoltare corecta a sistemului osos si a creierului.

Totodata cantitatea alimentelor trebuie ajustata in functie de varsta si de stilul de viata al copilului, de intensitatea eforturilor zilnice si de temperamentul lui (energic sau mai putin energic), astfel incat sa i se asigure necesarul nutritiv si totodata acesta sa nu fie depasit, fiindca in acest caz exista riscul obezitatii infantile. Afla mai multe detalii despre obezitatea infactila citind articolul: Obezitatea la copii.

Nutritia copilului trebuie sa respecte piramida alimentelor:

- la baza piramidei se afla cerealele: painea integrala, cerealele integrale (nu cele pentru copii, ci cele simple, obtinute prin strivirea boabelor de cereale, eventual musli), fulgii de porumb. Acestea au un continut bogat in fier, fibre, vitamina A si vitamine din complexul B, precum si glucide de foarte buna calitate, cu absorbtie lenta, ce asigura o doza mare de energie pentru copii.

Atentie: cerealele trebuie consumate cu o cantitate mare de lichide pentru a avea aceste efecte (cu lapte sau daca se consuma sub forma de paine, atunci copilul trebuie sa bea DUPA masa una-doua cani de lichide: ceai, lapte, suc de fructe si legume etc.). Se recomanda minim o potie de cereale cu lapte sau iaurt pe zi (adaugati fructe ca micutii sa le poata consuma: banane, portocale, struguri etc.).

- apoi urmeaza fructele si legumele, bogate in vitamine si minerale.Se recomanda minim 5 legume pe zi (un morcov, un ardei, legume rase, salata, legume cu biscuti pisati etc) si 5 fructe (eventual le puteti face suc daca micutul nu le consuma ca atare, avand grija sa ii dati si pulpa, de exemplu amestecata cu biscuiti.

- Urmatoarea treapta a piramidei este reprezentata de proteine: carne slaba, peste, oua, lactate, branzeturi, legume uscate – acestea fiind totodata bogate si in fier, calciu, vitamina D si aminoacizi esentiali. Se recomanda ca la cel putin doua mese copiii sa consume proteine.

- In varful piramidei regasim grasimile, care trebuie consumate cel mai putin: uleiurile, semintele, alunele, carnea grasa, iar mezelurile sau alimentele care contin grasimi in exces ca untul de exemplu ar trebui consumate extrem de rar de copii. Mancarurile prajite trebuie excluse cu desavarsire.

Practic micutii isi iau grasimile din uleiurile din preparatele gatite, din peste, din salatele cu ulei, smantana, lactatele grase, dar si din carne. Zaharul si alimentele dulci (dulciurile) se gasesc tot in varful piramidei, deci trebuie consumate cu masura.

Puteti folosi mierea pentru indulcirea bauturilor pentru copii, evitand zaharul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri