Fimoza este o afectiune frecventa la baieti, ea putand fi de doua tipuri: fiziologica sau dobandita.

Fimoza reprezinta incapacitatea retragerii complete a preputului pana la baza glandului.Fimoza fiziologica apare la baietii mici si se datoreaza diferentei de dezvoltare dintre preput si capul penian si este normal pana la o anumita varsta.

Mamica trebuie sa decaloteze usor, delicat, atat cat este posibil, penisul baietelului si sa-l curete la fiecare baita.

Fimoza dobandita apare la baietii mai mari sau chiar la adult si are drept cauze o patologie, o infectie ce nu permite preputului sa se retraga complet. In aceste cazuri trebuie obligatoriu mers la doctor, uneori fiind necesara si interventia chirurgicala.

Uneori patologia poate avansa, astfel incat preputul sa stranga foarte mult penisul si la nivelul glandului sa nu se mai produca o buna circulatie a sangelui prin vase, astfel penisul devine foarte dureros si glandul vinetiu. In aceste cazuri putem spune ca vorbim despre parafimoza si trebuie sa va prezentati cat mai rapid cu copilul la doctor. In aceste cazuri tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical.

Care sunt cauzele fimozei?

Cauzele fimozei fiziologice sunt, asa cum am precizat mai sus, diferenta de dezvoltare dintre preput si glandul penian, astfel decalotarea penisului se produce progresiv cu varsta.

Cauzele fimozei dobandite pot fi:
- Igiena deficitara;
- Balanita – inflamatia mucoasei glandului penisului, aceasta reprezentand cea mai frecventa cauza de fimoza dobandita. Cauzele balanitei sunt multiple: microbi, infectii parazitare, igiena precara etc.
- Malformatii ale organelor genitale masculine;
- Alte patologii, boli cu transmitere sexuala (la adult).

Cum se trateaza fimoza?

In zilele noatre tratamentul fimozei este controversat fiindca se face dificil diferentra intre cea fiziologica si cea dobandita, simptomatologia fiind aceeasi, mai ales la copiii mici.

Initial fimoza se opera, se sugera circumcizie, insa astazi se considera ca circumcizia ar fi justificata numai in cazul balanitei xerotice obliterante. In rest se prefera tratament medicamentos si local, individualizat cazului.

Mamicile trebuie sa aiba grija sa decaloteze delicat penisul baietelului la fiecare baie si sa-l curete corespunzator.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri