Copiii sunt mari consumatori de nutrienti. Corpul lor tanar are nevoie de multe vitamine si minerale, dar si glucide si in special proteine pentru a putea creste si pentru a se dezvolta.


Balanta metabolica in cazul copiilor inclina spre anabolism, adica asmilare si constructie de tesuturi, precum si modificari continue pana la maturizare. Astfel, copiii au nevoie de nutrienti din toate categoriile principale alimentare: proteine, glucide, lipide, precum si de multe lichide, minerale si vitamine. Astfel, alimentatia copilului este adesea mai calorica decat cea a adultului.

Alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului

Carnea

Sunt recomandate una-doua mese cu carne pe zi pentru copii. Carnea trebuie preparata la cuptor, fiarta in supe sau ciorbe sau pe gratar. Carnea se va prepara la foc mic pentru a-si pastra proprietatile nutritive. Se recomanda carne de pui, peste, vita sau curcan. Aceste carnuri prezinta o cantitate echilibrata de grasimi, mai ales pestele, acestea nefiind toxice pentru organism.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Horoscop: Cum să activezi Legea Atracției pentru zodia ta – află cum îți modelezi destinul

Lactatele

Lactatele sunt bogate in calciu, dar si in unele proteine importante pentru digestie si pentru sanatatea copilului. Ii puteti oferi celui mic cereale cu lapte dimineata, un shake din lapte cald cu o banana si un galbenus de ou tot dimineata (galbenus de ou crud) etc. Branzeturile pot fi puse in sandewich-ul pe care i-l dati copilului la scoala sau la gradinita, alaturi de legume. Atentie, nu se recomanda untul, margarina sau mezeluri in sandwich-ul copilului si nici in alimentatie la modul general. Lactatele au de asemenea un continut echilibrat de grasimi bune pentru copil.

Cerealele

Cerealele contin cele mai bune glucide – cele cu absorbtie lenta. Glucidele sunt importante in dezvoltarea creierului, dar si a muschilor, iar cele cu absorbtie lenta protejeaza pancreasul, acesta secretand lent insulina conform absorbtiei de glucide.

Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Caria dentară – ce este și cum se tratează


Legumele si fructele

Legumele sunt bogate in minerale, dar si vitamine si fibre, fructele au si ele asemenea substante, fiind insa mai bogate in vitamine, fibre si antioxidanti. Fructele (cateva fructe pe zi pentru copil) si cerealele din meniul copilului ar trebui sa acopere necesarul de glucide, astfel incat copilul sa nu mai simta o pofta imperioasa de dulciuri.

Acordati o atentie deosebita regimului hidric al copilului, astfel cei doi litri de lichide pe zi nu trebuie neglijate, cel mic avand nevoie chiar de o cantitate mai mare de lichide daca are o viata activa. Se recomanda sa evitati sucurile din comert si orice bautura acidulata, iar alcoolul trebuie evitat pana la varsta de 12 ani, cei mici nu au voie nici macar un pahar, le afecteaza dezvoltarea. Ei pot consuma sucuri de fructe facute in casa, ceaiuri indulcite cu miere si acrite cu lamaie, lapte cald cu banana, apa plata, lapte batut, iaurturi etc.

Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri