Probabil ca si voi, parintii, va amintiti ca atunci cand erati mici sufereati de aceeasi problema cand trebuia sa plecati in excursii ori in vacante.
Copiii care au rau de masina se simt ametiti, au stare de voma sau chiar vomita, dar probabil ati observat ca aceste stari apar foarte rar in trenuri de exemplu. Cum se explica toate acestea?De ce apare raul de masina?
Incepand cu varsta de 2 ani motricitatea copilului incepe sa se dezvolte, la fel si echilibrul. In urechea interna, acea zona de la nivelul capului raspunzatoare de echilibru, anumite elemente anatomice raspund in functie de pozitia corpului si omul devine constient de pozitia sa. Daca insa atentia ii este acaparata de altceva in afara drumului si a pozitiei corpului in spatiu, iar drumul are multe curbe si variatii ale vitezei masinii, atunci copilul ameteste si incepe sa ii fie rau.
Cum se manifesta raul de miscare?
Copilul incepe sa aiba o stare de moleseala si de cald. Apoi simte un disconfort in stomac si apare senzatia de voma. Ulterior copilul se simte din ce in ce mai slabit si incepe sa fie anxiox. Poate sa apara si durerea de cap, paloarea. De obicei raul nu dispare decat dupa ce vomita si/sau se termina drumul.
Cum putem preveni raul de miscare?
Copilul trebuie sa vada drumul, adica sa stea in fata in masina. In felul acesta receptorii vizuali joaca un rol foarte important in prevenirea ametelii.
Trebuie sa manance cu cel putin o ora inainte sa plece la drum. Nu il hraniti in timpul drumului sau imediat inainte sa plece la drum.
Ii puteti da in timpul mersului doar sticksuri. Acestea absorb sucul gastric si ii pot combate voma. Alte alimente nu ii vor face bine. Dulciurile de asemenea ii pot inrautati starea fiindca au capacitatea de a creste secretia gastrica.
Dati copilul la un sport. Sportul il ajuta sa isi dezvolte sistemul motric si astfel va fi mai “antrenat” la asemenea situatii.
Incercati sa conduceti cu viteza constanta. Copiii in tren nu fac rau de miscare pentru ca acesta se deplaseaza cu viteza constanta si in linie dreapta, ceea ce nu se intampla in autoturism sau in autocar. Insa mentinerea pe cat posibil a unei viteze constante ii este de ajutor.
Miscarea. Daca se afla in autocar, puneti copilul sa faca miscare. Daca sta in picioare mai mult timp si se misca putin in dreptul scaunului dumneavoastra se va simti mult mai bine si este posibil ca raul de masina sa nici nu mai apara.
Hidratati copilul des. Cu apa, nu cu suc. Din 15 in 15 minute dati-i sa bea cateva guri de apa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară